Zašto se Šapić nije pojavio na obeležavanju 80 godina od oslobođenja Beograda? 1Foto: Dušan Milenković/Starsport, BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO; Ilustracija: Danas

Na jučerašnjem obečežavanju 80 godina od oslobođenja Beograda, gde je centralni deo ceremonije održan u 11 sati na Groblju oslobodilaca Beograda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašića položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Međutim, upadljiv je bio izostanak gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

Sagovornici Danasa su saglasni u tome da Aleksandru Šapiću nije ni bilo mesto na obeležavanju godišnjice jer, prema njihovim rečima, on zastupa ideje koje su u potpunoj suprotnosti sa tekovinama onih koji su oslobodili Beograd u Drugom svetskom ratu, a to su pripadnici Narodnooslobodilačke borbe i Jugoslovenske narodne armije.

Zašto se Šapić nije pojavio na obeležavanju 80 godina od oslobođenja Beograda? 2
foto Mateja Stanisavljević/ATAImages

 

Ana Lalić: „Kao što spomeniku Draži nije mesto u Beogradu, tako ni Šapiću nije mesto na ceremoniji“

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić Hegediš za Danas kaže da su, na Šapićevu žalost,  Beograd oslobodili pripadnici JNA na čelu sa Titom i Crvenom armijom, a ne četnički vojvoda Draža Mihailović.

„Upravo zahvaljujući tim ljudima Aleksandar Šapić živi u slobodnom Beogradu iz kojeg sada pokušava da iseli Tita, a useli Dražu. E, kao što ni spomeniku Draži Mihailoviću nije mesto u Beogradu, tako ni Aleksandru Šapiću nije mesto na obeležavanju Dana oslobođenja Beograda“, kaže Ana Lalić.

Zašto se Šapić nije pojavio na obeležavanju 80 godina od oslobođenja Beograda? 3
Foto: FoNet/Medija centar

Aida Ćorović: „Šapić će završiti na smetlištu istorije, kao što su pre 80 godina završili fašisti“

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović smatra da je izostanak Aleksandra Šapića sa manifestacije logičan sled događaja.

Ona kaže da niko iz SNS ne bi ni trebalo da obeležava taj dan, jer su, prema njenim rečima, “njihovi” tada i zvanično izgubili Drugi svetski rat.

„Ta ideologija je poražena pre 80 godina, ali se vratila još snažnija i perfidnija i svako pominjanje njihovog debakla 1944. i 1945. je kao da im gurate prst u oko. Naravno, da smo normalno drustvo, a nismo, nekadašnji gubitnici su uveliko morali da prihvate poraz i da nastave život onako kako su Nemi uradili, i taj deo istorije bi ostao iza nas. Na žalost, neofašizam je u Srbiji življi nego ikad i političke elite koje ga danas zastupaju su bahate i arogantne, misle da će ovo bolesno stanje trajati doveka. Šapić kao da zaboravlja da su fašisti jednom poslati na đubrište istorije, da će se to desiti opet i da će i on sam tamo završiti, jer upravo tamo mu je i mesto – na smetlištu ljudske civilizacije“, oštra je Aida Ćorović.

Zašto se Šapić nije pojavio na obeležavanju 80 godina od oslobođenja Beograda? 4
Foto: FoNet/Milica Vučković

Srđan Milivojević: „Vođama SNS-a nije mesto na ovakvim događajima, jer su po Beograd u mnogo čemu pretekli svoje uzore iz redova okupatora“

Narodni poslanik iz redova Demokratske stranke Srđan Milivojević smatra da predstavnici SNS-a i ne treba da prisustvuju obeležavanju bilo koje proslave oslobođenja Beograda, počevši od obeležavanja oslobađanja Beograda od turskih dahija u Prvom srpskom ustanku, ulaska srpskih pukova 1918. u Beograd pa do 20. oktobra kada se obeležava 80 godina oslobođenja Beograda od fašista od strane NOVJ.

„Oni koji rasprodaju trovekovnu borbu našeg naroda za slobodu, koji bagatelišu blizu tri miliona glava datih za slobodu u poslednjih 250 godina, oni koji pripadaju Srpskoj naprednoj stranci, svojim prisustvom na ovim ceremonijama se rugaju ljudima koji su je svojim žrtvovanjem stvarali. Vođama Srpske napredne stranke nije mesto na ovakvim događajima, oni su po Beograd kada je reč o uništavanju ovog grada u mnogo čemu pretekli svoje uzore iz redova okupatora“, kaže za Danas Srđan Milivojević.

Za komentar zbog čega nije prisustvovao jučerašnjem obeležavanju 80 godina od oslobođenja Beograda pitali smo i samog gradonačelnika Aleksandra Šapića, ali nam do objave teksta nije odgovorio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari