Zašto se u Srbiji četiri datuma obeležavaju kao Dan studenata? 1Foto: N1

„Čestitam Dan studenata Univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Novom Pazaru i želim svim studentima da ostanu istrajni u ostvarivanju svojih ciljeva“, objavila je na svom Tviter nalogu danas Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, povodom 4. aprila, Dana studenata.

Na pitanje zbog čega su izostavljeni studenti sa univerziteta u Nišu i iz Kosovske Mitrovice, u Ministarstvu prosvete za Danas ističu da akademci iz ta dva univerzitetska centra imaju svoje datume kada obeležavaju Dan studenata.

Dodaju i da državna sekretarka svake godine na Vidovdan obiđe Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Iz Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) pojašnjavaju zašto se u Srbiji kao Dan studenata obeležavaju i 4. april i 17. novembar.

– Danas slave univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i Kragujevcu. Novi Sad i Beograd imaju akademije u 17 sati, a ostali obeležavaju prigodnim akcijama. SKONUS slavi 17. novembar i taj dan smo pre nekoliko godina odredili kao Dan studenata Srbije – pojasnila je za Danas Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS-a.

Dan studenata Univerziteta u Nišu se obeležava 22. marta u znak sećanja na 22. mart 1936. godine kada je organizovana prva Omladinska antifašiastička konferencija. Studenti Univerziteta u Nišu ovaj dan obeležavaju od 1972. godine, piše na sajtu ovog univerziteta.

Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava se na Svetski dan knjige – 23. aprila.

Beogradski univerzitet danas proslavlja Dan studenata u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali 4. aprila 1936. godine, kada je tokom protesta ubijen Žarko Marinović, dvadesetpetogodišnji student prava.

Međunarodni dan studenata obeležava se 17. novembra kao sećanje na 1939. godinu kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije. Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i Univerzitet pretvoreni u kasarne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari