Zašto se Zrenjaninci žale na prigradski prevoz 1zrenjanin autobusko stajalište

Zbog loših autobuskih veza meštani brojnih banatskih sela na području grada Zrenjanina odlazak kod lekara ili povodom nekog administrativnog posla moraju detaljano da planiraju.

O tome da su zbog ekonomskih razloga i sve skupljeg goriva autobuske linije sve ređe, sve češće može da se čuje kao mogući razlog ovakvom razvoju situacije.

Na problem atubuskog prevoza ukazivale su i analize zrenjaninskih aktivista, koji su evidentirali da Zrenjanin ima 22 seoska naselja a da zbog malog broja linija i retkih polazaka gradskih autobusa Zrenjaninci sve više koriste usluge taksija, koje više uopšte nisu jeftine, čak su mnogima nedostupne.

“Javni gradski prevoz u Zrenjaninu funkcioniše sa velikim brojem problema jer su mnoge linije, pogotovo prigradske, neisplative zbog malog broja putnika a uz to ovu komunalnu delatnost obavlja privatno preduzeće kojem je to povereno na osnovu ugovora. Totalna privatizacija kao spasonosno rešenje za sve društvene probleme dovela je do katastrofalnih rezultata”, upozorio je svojevremeno politikolog Miroslav Samardžić, koji se bavio analizom poslovanja zrenjaninskih javnih preduzeća.

Kako je primetio, u teškom položaju su stari, bolesni i zaposleni, koji svakodnevno putuju u Zrenjanin i prinuđeni su satima da čekaju na polazak autobusa.

Ali, u teškom položaju su i đaci koji svakodnevno putuju u Zrenjanin na nastavu i prinuđeni su satima da čekaju na polazak autobusa, kao i njihovi profesori koji imaju normu u različitim školama, kažu prosvetari.

„Prosvetnih radnika koji rade po selima ima mnogo i problem nedostatka autobusa ih jako pogađa, nekada moraju u dve, tri škole da odu u toku jednog dana. Profesori imaju raspored, ne mogu oni da čekaju da li će autobus doći ili ne. Zato zbog nedostatka sigurnog prevoza mnogi prosvetni radnici se odlučuju da putuju kolima a ti troškovi višestruko premašuju ono što dobijaju kao putni trošak uz platu“, objašnjava za Danas Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Odbornici LSV u Zrenjaninu zatražili bolji prevoz za stanovnike sela

Sve više meštana sela na području grada Zrenjanina ima problem sa prevozom jer je autobuskih linija sve manje, upozorila je danas odbornička grupa LSV iz ovog grada.

Zbog lošeg stanja autobuskog prevoza koji povezuje okolna sela i grad Zrenjanin oni su pozvali predstavnike zrenjaninske vlasti da u saradnji sa prevoznikom  uvedu češće linije, kako bi se olakšao život ljudi na selu.

„Stanovnici nekoliko zrenjaninskih sela su nam se kroz razgovor požalili na veoma slabu povezanost sela sa gradom.Smatramo da je razlog i ovom, kao i skoro svim ostalim problemima koji muče građane, to što oni koji vode ovaj grad nemaju osećaj za to kako žive ljudi, pogotovo na selu. Nijee ni čudo što nam se sela gase i što u njima ostaju samo najstariji stanovnici, jer vidimo na konkretnim i svakodnevnim životnim primerima da su sela potpuno zanemarena“, navode odbornici LSV.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je predstavnike zrenjaninske vlasti da “dignu glave iz peska” i urade bar jednom nešto u opštem interesu građana i obezbede pristojan prevoz između Zrenjanina i okolnih sela.

„Nemaju svi stanovnici sela automobile, a još manje para za taksi prevoz, a često imaju potrebu da dođu u grad da obave šta im je neophodno, jer u selu nemaju lekara, najčešće dolaze samo nekoliko puta nedeljno, niti apoteke, moraju u grad radi svega. Zato je problem što ne mogu da računaju na autobus kao na siguran prevoz. Isto tako, učenici su usmereni na grad zbog škole, ali i zbog društvenog života, a postojeći broj linija ne može da isprati njihove potrebe“, kažu odbornici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari