Zašto studenti FON-a dozvoljavaju profesorima da ih sramote

* Gospodin Siniša Mali nije ukrao tekst od mene. Ja ne mogu da ga tužim, ali mogu profesori Hailemariam, Begović, Živković, Mijatović i mnogi drugi
Profesor Raša Karapandža odgovara na prozivke gradonačelnika Beograda Siniše Malog

Ostavite komentar


  1. I sce to zbog fontane? Kako je profesor znao da će biti izgrađena fontana?

  2. "Gospodin Siniša Mali nije ukrao tekst od mene." Kakav pravni interes ima gospodin u ovom pitanju (da bi podnosio žalbu)? Koji je fakultet završio i koje kvalifikacije ima, ne znamo ništa o njegovoj karijeri itd. Zar je dovoljno biti profesor izvan Srbije da bi se stekla kvalifikacija za dezavuisanje univerzitetskih institucija u Srbiji?

  3. Djordje: Ovo NIJE dezavuisanje institucija. Ovo je pokusaj da se neke stvari dovedu u red. Zamislite, npr. da Vi znate, tj. imate dokaza da lekar XY mesto injekcija sa lekovima pacijentima ubrizgava desitilovanu vodu. Kakav je Vas pravni interes da prijavite? Da li biste prijavili? Lazni doktorati urusavaju obrazovanje, obezvredjuju rad i trud onih koji su se mucili da svoje doktorate zaista urade, koji su radili istrazivanja. Kakve kvalifikacije ima doticni? Ako neko zna kako se pisu radovi i doktorati, kako se proverava da li je rad originalan, onda on ima kvalifikacije da proveri originalnost i ako rad nije iz uze oblasti. Na drzavi Srbiji je da uvede red u visoko obrazovanje. Srbiji trebaju stvarni strucnjaci a ne politicari sa doktorskim diplomama. Zamislite da neki sa diplomama iza kojih ne stoji znanje sutra postanu profesori. Kakve ce strucnjake odgajati? Kako ce supervizirati buduce doktorante?

  4. Kao naucnik i eticna osoba, ti nemas izbor da zmuris na nepravilnosti/lazi/pokvarenosti. Neukazivanje je saucesnistvo, ti branis nauku od onih koji bi da se kite naucnim perjem zarad privilegija. Doduse ista je prica i sta bi radio da si video lopove da obijaju komsijsku kucu: a) sprecio ih b)zvao policiju c) pobegao i uplasio se

  5. Ја сам поносан на своју Диплому ФОН-а , из 1980 , Декан Лазаревић , а одбрањена код Проф.Др. Божића , а срамота ме што ипак студенти , немају никаквих коментара на обезвређивање од синише веома малог! Уа студенти , напред ФОН!!

  6. Gospodine, ako u Nemačkoj nemate HABILITACIJU (veoma težak ispit za zvanje profesora) – a nemate je, onda u Nemačkoj nemožete potpisivati sa "profesor univerziteta". Morate navesti posle "profesor" školu u kojoj ste "profesor", a vaše zvanje , mada je na toj vašoj privatnoj školi – univerzitetu "profesorsko" zvanje, u vašem slučaju nije u rangu državnog univerziteta. Takvo predstavljanje kakvo vam je ovde dato je u Nemačkoj "lažno predstavljanje" i kažnjivo je.

  7. Pošto sam popričao s Profesorom Karapandzom i proverio po raznim nemačkim univerzitetima, to što napisah maločas nije baš univerzalno u Nemačkoj, jer svaki univerzitet ima svoja pravila (slobod auniverziteta!) i svaka država potom ima više univerziteta i sopstvena pravila. Tako da mada verujem da je gospodin Raša malo preterao sa Sinišom Malim (mislim da njegov rad nije plagijat), ostala moja kritika nije baš sigurna. Izvinite, Rašo.

  8. Ovo je ludilo. Narod se kune u Tita i place mu na grobu, a stari je bio sloser i radio na strugu. Nije imao visoke skole. ali je imao dobru volju i odlucnost da stvori drzavnu zajednicu ravnopravnih naroda. Fakulteti su neophodni za bilo koji strucan posao, jer niko nebi razmisljao ko da ga operise, hirurg, ili medicinska sestra. Medjutim, ima mnogo vrednih i postenih ljudi bez fakulteta koji bi vise uradili na nekim pozicijama od onih koji na silu zavrsavaju nekakve kalemarske kurseva, a dobijaju fakultetske diplome za pokazivanje.

  9. Zašto Siniša Mali ne podigne tužbu u Nemačkoj pošto mu je Raša Karapandza doktorat objavio (program iThenticate de fakto rad pokaže neizbrisivo javnosti!). Nemačka je pravna država. Ali i "Peščanik (tamo je Karapandža skoro ceo rad načinio javnim). Sve bez dozvole autora Siniše Malog. Pa ima li ova zemlja zakon???

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.