Zašto su lica hrvatskih vojnih pilota zamagljena na HRT-u? (VIDEO) 1Foto: Skrinšot/HRT

U televizijskom prilogu Hrvatske radiotelevizije o predstavljanju francuskih aviona „Rafal“, lica hrvatskih pilota bila su zamagljenja, što je ostavilo nedoumicu kod gledalaca posebno iz Srbije, imajući u vidu na lica naših vojnih pilota nikada nisu bila blurovana.

Obratili smo se HRT-u sa pitanjem zašto se krije identitet njihovih pilota, ali su nas oni uputili na njihovo ministarstvo odbrane. Upit smo poslali hrvatskom ministarstvu, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Zašto su lica hrvatskih vojnih pilota zamagljena na HRT-u? (VIDEO) 2

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je ovo čuvanje identiteta pilota od strategijskog značaja jer Hrvati ne žele da se zna koliko je pilota sa Migova prešlo na Rafale.

„To je ozbiljno pitanje s obzirom na to da su mnogi hrvatski piloti sredovečni, i da imaju resurs pilota koji su pogodni za nastavak službe, pa su njihovi bezbednjaci procenili da je možda bolje da za sada zadrže podatke o tome, ko je na Rafalu a ko nije“, kaže Radić.

Navodi da su od velike strategijske važnosti piloti koji su „dobili Rafale u ruke“ pa hrvatsko Ministarstvo odbrane ne želi da se odmah znaju svi detalji.

Kaže da je ranije bila praksa da se čuva identitet samo pripadnicima specijalnih jedinica, dakle ljudima koji su direktno vezani za borbu protiv terorizma kao i onima koji se bave obaveštajnim radom.

„Identitet specijalaca i obaveštajaca se čuva kako bi se sprečile eventualne osvete zbog akcija koje su izveli“, objašnjava Radić.

Sad se, kako kaže, taj trend čuvanja identiteta proširio pa su Hrvati odlučili da zamagle lica svojim pilotima ali, ističe i da se u Srbiji „ekstremno preteruje“.

„Na sajtu Vojske Srbije bezbednjaci znaju da zamagle lica vojnicima koji su na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka. Neke reakcije jesu paranoične, ali to nije neuobičajeno“, priča Radić.

Smatra da je ranija praksa bila razumljiva jer u vojsci postoje neka specifična zanimanja.

„Ako ste zaista vezani za obaveštajni rad, pa naravno da vaš lik ne sme da bude dostupan, ali sad je paranoja mnogo veća i više informacija sada zamagljuje“, kaže Radić.

Zašto su lica hrvatskih vojnih pilota zamagljena na HRT-u? (VIDEO) 3

Smatra da smo u Srbiji već dovoljno paranoični i da se dovodi u pitanje svrsishodnost toga.

„Mislim da su i kod Srba i Hrvata, jer mi smo istih nacionalnih mišljenja, bezbednjaci dospeli u poziciju da žele da pokažu da su oni vredni i važni za poslove koje obavljaju“, priča Radić.

Kaže da se stiče utisak da bezbednjaci ne rade stvari koje su svrsishodne, već nastoje da pokažu kako su oni bitniji od pešadije i pilota.

„Jer eto, oni se toliko brinu da su zamaglili lica pilota“, zaključuje Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari