U Sjedinjenim Državama kritike na račun Donalda Trampa, medijskog mogula koji se nada da bi mogao postati kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima 2016, dolaze sa svih strana – kaže za Danas Džon Lempi, profesor istorije na Univerzitetu Merilend.

Tramp je na snažnu osudu naišao pogotovo pošto je izjavio da muslimanima treba zabraniti da dolaze u Ameriku, kaže profesor Lempi i podseća da je ova „predsednička nada“ isti embargo sugerisala i za Meksikance. S druge strane, hvale koje je Tramp uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu – najpre je Putin izrekao komplimente na njegov račun, na šta je ovaj odgovorio da mu je to „velika čast“ – takođe su naišle na kritiku, ističe Lempi.

– Uopšte uzev, njegov (Trampov) nedostatak znanja i interesovanja za ostatak sveta (izuzev Amerike) je očigledan. On hvali Putina da bi pokazao kako je Obama slab predsednik i igra na kartu populističke ozlojeđenosti prema manjinama i migrantima – objašnjava Lempi.

Tramp, takođe, prema mišljenju sagovornika Danasa, kritikuje Bila Klintona zbog politike koju je vodio dok je bio u Beloj kući, kao i politiku bivše državne sekretarke Hilari Klinton „bez ikakve suštinske utemeljenosti“.

Lempi kaže da su neke Trampove „doskočice“ o ženama bile još više kritikovane, podsećajući da je u jednoj od njih bilo reči o klečanju. „Mora da je to lepo izgledalo, kada ste pali na kolena“, rekao je Tramp svojevremeno u jednoj TV emisiji bivšoj Plejbojevoj manekenki Brendi Roderik.

– Nije li zbog iste vrste komentara ministar odbrane Srbije nedavno ostao bez posla – primećuje profesor Lempi. Inače, kaže Lempi, republikanci u svojoj kampanji uopšte ne govore o Evropi, uključujući i Srbiju.

– Tramp je bruka za Sjedinjene Države u inostranstvu, i to kažu brojni ovdašnji stručnjaci za spoljnu politiku – zaključuje Lempi.

Lempi je poznavalac našeg regiona, autor knjiga „Balkan u Jugoistočnoj Evropi 1914-2014: Vek rata i tranzicije“ i „Jugoslavija kao istorija: Bila dvaput jedna zemlja“, čije je srpsko izdanje objavio Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari