Zašto u posetu Vučićevom kumu Pani dolazi lično pomoćnik ministra i načelnik SUK-a? 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Petar Panić Pana, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i otac braće Panić koji su nedavno uhapšeni i pritvoreni zbog trgovine ljudima, pre nekoliko dana je na svom Fejsbuk nalogu postavio post u kome navodi da ga je posetio Goran Colić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, kako bi se raspitao direktno da li planira da se sveti Bratislavu Gašiću.

On je na svom fejsbuk nalogu objavio i snimak sa sigurnosnih kamera njegove kuće na kome se vidi da je Colić zaista došao kod njega.

Međutim, pored toga što je objavio snimak Colića, mnogo je zanimljivije ono što je napisao uz taj snimak.

Panić je naveo kako ga je tog dana posetio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Goran Colić i kako mu je rekao da ga šalje ministar policije Ivica Dačić da proveri priče koje kruže gradom da će se svetiti Bratislavu Gašiću i da će ubiti komandanta Jedinice za obezbeđenje posebnih ličnosti i objekata (JZO) Marka Krička.

On je u svom postu dalje naveo da zna da Colić laže kako ga je poslao Dačić, već ga je poslao sam Gašić. Kako je dalje napisao, Coliću je rekao da će se Gašiću (bivšem ministru policije) osvetiti bog što mu je sinove strpao u zatvor i „napakovao“ im trgovinu ljudima, a da će Marko Kričak završiti u zatvoru zbog ranjavanja migranta i ubistva romkinje Silvane.

Panić je napisao kako je Kričak bio prodavac automobila dok nije dobio posao od Gašića u BIA, a da ga je Gašić prebacio u MUP kad je postao ministar unutrašnjih poslova i da je tada postao komandant JZO. Na kraju je napisao da Kričak sluša samo Gašića koji je za njega bog i da će, ako mu Gašić naredi, ubiti ili uhapsiti Vučića.

On je objavio još dva video snimka na kojima se vidi kako neke osobe muče, tuku i bodu nožem migrante, optužujući Gašića da je za ove stvari znao, pa i da ga je sam Panić obaveštavao o tome ali da nije reagovao jer je i sam imao materijalnu korist od toga.

Poslanica Narodnog pokreta u Srbiji i pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović za Danas kaže da je Goran Colić načelnik Sektora unutrašnje kontrole koji je zadužen za postupanje prema policijskim sužbenicima, a ne prema građanima i da je nedopustivo da se on raspituje i proverava bilo šta što izlazi iz njegove nadležnosti.

„Goran Colić je bio prisutan i prilikom decembarskih protesta, ja sam ga lično videla tamo. On kao načelnik SUK-a nema šta da traži tamo, ali izgleda da SUK više ne služi samo onome zbog čega postoji, već da pod Colićem i te kako izlazi iz svojih nadležnosti“, kaže Slavica Radovanović.

Zašto u posetu Vučićevom kumu Pani dolazi lično pomoćnik ministra i načelnik SUK-a? 2
Foto: N1/printscreen

Ona navodi i da je Marko Kričak vrlo kontroverzna osoba koja nikako ne bi smela da bude na funkciji komandanta JZO (Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata prim. aut.).

„Meni uopšte nije jasno kako se on pojavio u MUP-u. On je koliko znam pre MUP-a radio u BIA, a kada je došao u MUP munjevito je napredovao mimo svih zakonskih i podzakonskih pravila o karijernom napredovanju. On je bukvalno dan za danom polagao stručne ispite kako bi mogao da obavlja ovu funkciju i ja sam ukazivala više puta da to ne sme tako da se radi. JZO je jedna veoma ozbiljna jedinica koja štiti visoke funkcionere, strane delegacije i objekte od posebnog značaja. Njihov posao je veoma delikatan, a na čelu takve jedinice se nalazi apsolutno nekompetentna ličnost“, navodi Radovanović.

Upitana da prokomentariše utisak da Ivica Dačić kao novi ministar ne menja ništa u MUP-u kao i da dalje radi sa Gašićevim kadrovima, Slavica Radovanović smatra da Dačića koče zakonske regulative koje štite ljude na određenim funkcijama i da ih zbog toga nije lako smenjivati.

„On to verovatno ne radi, jer ne može da pronađe zakonski osnov da ih smeni. Ja mislim da će Dačić u budućnosti pokušati da širi svoj uticaj u MUP-u u onoj meri dokle bude mogao da ide. Međutim, pitanje je koliko će on uspeti u toj nameri“, zaključuje Slavica Radovanović.

Advokat Ivan Ninić za Danas kaže da je kontakt između Panića i Colića neupitan, ukoliko su zaista autentični snimci sigurnosnih kamera, koje je Panić objavio.

„Ovde se, kao prvo pitanje, postavlja razlog posete, odnosno da li je reč o službenom ili privatnom kontaktu. Ne zna se suštinski šta bi za bezbednosni aparat države bilo gore od ove dve varijante, jer je reč o načelniku SUK-a. Ukoliko je službena poseta, onda o tome mora da postoji službena beleška u MUP-u, ali i eksplicitno propisano službeno ovlašćenje za preduzimanje takve radnje prema konkretnom licu koje nije pripadnik policije. Međutim, ukoliko se ispostavi da je u pitanju privatni kontakt, nameće se pitanje zašto bi jedan policijski funkcioner, tako visokog ranga, došao na noge kod Petra Panića“, kaže Ivan Ninić.

Zašto u posetu Vučićevom kumu Pani dolazi lično pomoćnik ministra i načelnik SUK-a? 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

On smatra da je na delu kontrolisani, unutarkartelski i sada već tradicionalni obračun.

“ Utisak je da su ovde u pitanju nekakvi kontrolisani, unutarkartelski i sada već tradicionalni, obračuni različitih interesnih struja u SNS, koji će tek u narednom periodu naneti ozbiljnu štetu MUP-u“, zaključuje Ivan Ninić.

Ko su Goran Colić i Marko Kričak

Goran Colić i Marko Kričak su pre dolaska u MUP radili u BIA, a u MUP ih je doveo bivši ministar policije Bratislav Gašić kada je sa pozicije direktora BIA prešao u ministarsku fotelju MUP-a.

I jedan i drugi važe za jedne od najmoćnijih ljudi u MUP-u koji su u potpunosti bili odani Gašiću. Gašić Colića i Krička nije slučajno postavio na mesta načelnika SUK-a i  komandanta JZO, jer i SUK i JZO odgovaraju jedino direktoru policije, a kako direktora nema, odgovarali su isključivo ministru jer je SUK poseban sektor, a JZO ima status jedinice i kao takvi nisu deo ni jedne uprave.

Goran Colić će kao načelnik Sektora unutrašnje kontrole ostati upamćen najviše po brutalnom progonu inspektora Četvrtog odeljenja UKP-a koji su otkrili Jovanjicu. On se trenutno pozicionira kao najozbiljniji kandidat za direktora policije, ali to neće biti moguće dok je ovaj Zakon o policiji na snazi, jer on predviđa da direktor policije mora da ima najmanje 15 godina na visokim rukovodećim mestima u MUP-u, što kod Colića nije slučaj, jer je on tek par godina u MUP-u.

Međutim ukoliko bude usvojen novi zakon o unutrašnjim poslovima on će moći da postane direktor jer je iz novog zakona izbačen uslov da direktor policije mora da ima 15 godina rada u MUP-u, već samo 15 godina rada u bezbednosnim službama što uključuje i BIA.

Zašto u posetu Vučićevom kumu Pani dolazi lično pomoćnik ministra i načelnik SUK-a? 4
Marko Kričak Foto: Screenshot/YouTube/MUP

Kada je reč o Marku Kričku, on je mnogo kontroverznija ličnost i važi za sivu eminenciju u MUP-u. Kao komandant JZO, on je oformio i Antiterorističku grupu u okviru jedinice. U MUP-u kruže priče da su oni policija u policiji, da su sastavljeni od upitnih kadrova i da se mešaju u operativni rad policije ukoliko se radi o osetljivim slučajevima, za šta po zakonu nemaju ovlašćenja.

Marko Kričak je takođe viđen na demonstracijama nakon decembarskih izbora prošle godine, a pričalo se i da je prema demonstrantima postupala i novoformirana Antiteroristička grupa (ATG), a čak se dovodio i u vezu sa navodnim prisiljavanjem jednog od demonstranata da prizna kko je dobio novac od opozicije kako bi pravio nerede na protestu. Neki opozicioni političari su tada govorili i da je Kričak lično na ulici saslušavao mladića, a snimak tog „saslušanja“ se pojavio i na društvenim mrežama.

Kričak je poslednji put viđen u javnosti prilikom posede kineskog predsednika Si Đinpinga, pored koga je stajao kada je Si izašao iz svog aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari