Zašto zagovornici projekta svoje "stručne" argumente pojačavaju kvalifikacijama "zatucani kreteni": Psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović o Rio Tintu i iskopavanju litijuma 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Jedna od inicijatorki „ProGlasa“, psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović upitala je večeras, govoreći o iskopavanju litijuma, kompaniji „Rio Tinto“ i projektu „Jadar“, kako se uspostavlja dijalog, „ako se druga strane unapred obezvređuje“.

Ona je u autorskom tekstu na sajtu „ProGlasa“ navela da predstavnici „Rio Tinta“ tvrde da je sve što je vezano za projekat Jadar“ transparentno, govore o korisnosti projekta za državu, o bezbednosti po okolinu, o „svemu onome u šta je lako laicima da poveruju ako im se predstavlja samo jedna istina“.

„Zašto je potrebno da zagovornici projekta svoje ‘stručne’ argumente pojačavaju kvalifikacijama koje upućuju svojim protivnicima kada tvrde da su ‘zatucani kreteni'“, upitala je Džamonja Ignjatović.

Psihološke analize pregovora, kako je dodala, ističu upravo uvažavanje sagovornika i balans moći kao osnovni preduslov konstruktivne saradnje.

„Diskvalifikacije, tretman sagovornika kao protivnika i zloupotreba moći predstavljaju ključne kontraindikacije za ravnopravan dijalog čije se poređenje sa dijalogom o ‘fer i poštenim izborima’ samo po sebi nameće“, ocenila je Džamonja Ignjatović.

Navela da laici možda ne razumeju stručne argumente „Rio Tinta“, ali imaju snažne argumente „zašto im je teško poverovati“.

„Kada je materijalni interes jedina vrednost, a manipulacija i sila način kako se on obezbeđuje, kada se stručnost i etičnost obezvređuju, a empatija potpuno gasi, da li su ostvareni uslovi za ravnopravni, nepristrasni, racionalni dijalog zasnovan na stručnoj atgumentaciji“, upitala je Džamonja Ignjatović.

S druge strane, kako je dodala, strah je suviše snažna emocija, „i svaka iracionalnost, ako je uopšte ima, je sasvim razumljiva i opravdana“.

Prema njenim rečima, uslovi da suprotstavljene strane razgovaraju racionalnim i stručnim argumentima možda će se jednog dana stvoriti.

„Ne znamo da li će za to biti kasno, ko će u tome istrajati ili pobediti, ali nekada je i gubitnička strana ona prava strana iza koje treba stati“, navela je Džamonja Ignjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari