U ime Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine, muftija tuzlanski Husein Kavazovićosudio je čin spaljivanja zastave na pravoslavnoj crkvi u Tuzli na Badnje veče. U saopštenju kancelarije tuzlanskog muftije navedeno je da IZ BiH razume osećanja pravoslavnih vernika jer su i objekti IZ često meta napada. „Očekujemo od građana i lokalne vlasti da daju sve od sebe kako bi se zaštitilo pravo na ispovedanje vere i kako bi se svetinje poštovale“, navodi se u saopštenju.

Kantonalni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata Tuzla najoštrije je osudio vandalski čin paljenja zastave na sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u centru Tuzle. „Ovakvi napadi na crkvu u samom centru Tuzle i učestalo skrnavljenje spomenika na pravoslavnom groblju Trnovac onemogućavaju građanima jedno od osnovnih prava na ispovijedanje vjere“, ističe se u saopštenju.

Veliki broj vjernika je nakon ovog događaja koji se desio u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića zbog straha odustao od dolaska u crkvu, što potvrđuje i činjenica da je božićnom bogosluženju prisustvovalo manje vernika nego ranijih godina. Kantonalni odbor SNSD-a poziva nadležne organe da hitno pronađu počinioce i izvedu ih pred lice pravde, a od opštinskih vlasti je po ko zna koji put zatraženo da pronađu način da zaštite saborni hram u Tuzli i pravoslavno groblje.

Broj Srba u Tuzli, navodi SNSD, sve je manji. „Zahtijevamo da se i ovim Srbima koji žive u ovom gradu omogući da mogu slobodno ići u crkvu i posjećivati grobove svojih najmilijih na Trnovcu bez straha da će zateći oštećena spomen-obilježja, što je nažalost posljednjih godina vrlo česta slika“, navodi se u saopštenju. Iz SNSD-a ističu da do sada vlasti najčešće nisu reagovale na ovakve događaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari