Muški zatvor u Zabeli kod Požarevca, koji postoji više od jednog veka, konačno će biti priključen na gradsku kanalizacija i septička jama ovog kazamata neće više zagađivati oko četiri hektara plodnog zemljišta. Po rečima gradonačelnika Požarevca Miodraga Milosavljevića grad će ove gosdine u investicije uložiti 1,6 milijardi dinara i rešiti mnogobrojne probleme koji muče građane.


– Upravo smo na Gradskom veću doneli odluku da platimo taksu od 4oo.ooo dinara Putevima Srbije za prolazak kanalizacije kroz njihovu deonicu, jer je reč o Regionalnom putu, tako da radovi na zapadnom kolektoru mogu uskoro da krenu. To je je naša kapitalna investicija jer samo poslovi od Zmaj Jovine ulice do Zabele vrede više od 5o miliona dinara. Značaj ove investicije je višestruki jer domaćinstva u MZ „Burjan“ i MZ „Zabela“ koje su bez fekalne kanalizacije moći će da se priključe i time će će biti rešen problem septičkih jama više hiljada ljudi koji žive na tom području. Sa tom investicijom mi dolazimo do samog kruga zatvora u Zabeli i ta ustanova konačno će moći da se priključi na kanalizaciju. Time se rešava i problem njihove septičke jame koja se preliva i gde sada imamo tri do četiri hektara degradiranog zemljišta. Po okončanju tog posla gradićemo pešačku i biciklističku stazu od Požarevca do Zabele – priča gradonačelnik Milosavljević.

U toku ove godine Požarevac će biti najveće gradilište u Braničevskom okrugu jer je za investicije planirano da se potroši 1,6 milijardi dinara, što je više od ukupnih budžeta opština Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište i Kučevo. Za građane Požarevca najzanimljivije su ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Izgradnjom kanalizacije u ulici knez Milošev venac rešava se problem kanalizacije ne samo centra grada nego i okolnih mesnih zajednica.

– U toj ulici preostalo je da fekalna kanalizacija prođe ispod železničke pruge i onda se stvaraju uslovi da ulice u MZ „Čačalica“, MZ „Park“, MZ „Braća Vujević“, MZ „Gornja mala“ i sve do MZ „Vasa Pelagić“ mogu da se priključe na gradsku kanalizaciju. Ove godine u popravku ulica uložićemo duplo više novca nego lane pošto nam je dosta novca ostalo nepotrošeno iz prošle godine zbog žalbi na tendere. Proširujemo i toplifikacionu mrežu,a uskoro završavamo i otvorene terene kod sportske hale u Požarevcu. Gradimo i fiskulturnu salu u OŠ „Sveti Sava“ a kod bolnice pri kraju su radovi na trafostanicui koja će obezbediti kvalitetno napajanje ne samo bolnice nego i okolnih ulica. Reč je o velikim investicijama za grad i ja ću biti srećan ako se sav novac koji smo odvojili potroši u ovoj godini – napominje gradonačelnik Milosavljević.

Miodrag Stojković direktor Direkcije za izgradnju grada kaže da je krenula rekonstrukcija nekadašnje kafane „Bulevar“ u prostor u kome će biti smeštene Komunalna policija i komunalna inspekcija. Sprovode se i javne nabavke oko sređivanja centra grada, apoteke Kuzmanović i pekare J Janković. Pri kraju je i izrada regulacionih planova za blok oko Doma zdravlja i za ulicu Braničevsku u MZ „Braća Vujević“ a u ovoj godini očekuje se završetak planova i za MZ „Ključ“ i za kvart u Sinđelićevoj, Lole Ribara, Nemanjinoj i Jug Bogdanovoj ulici kao i za deo grada Tabana Tulba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari