„Da li mislite da uz pileći parizer ide i pileći mozak?“: Prosvetni radnici protestovali ispred Vlade Srbije (VIDEO)

Ostavite komentar


  1. Dokle vise da se zale, radnici iz javnih ustanova imaju mnogo manju platu. Samo nina fali nešto, lenje bube, mala im plata, sve bi ja to na biro pa da vide kako je kad nemaš nikakvu platu, sram ih više bilo

  2. U Grčkoj se obično u ovakvim događanjima priključe bar srodne delatnosti – predškolski vaspitači, fakulteti, nauka, kultura…Znam ovo nije Grčka i ni u tragovima ne postoje solidarnost i osvešćenost. Ovde se to kaže „u štrajk svaka vaška obaška“. I tako se najčešće protesti i završe – učesnici budu „zgaženi“ poput stidnih vašaka.

  3. Puna podrska kolegama prosvetarima tako i treba ne treba cutati i klimati samo glavom!!!!

  4. Plate za sta, za odlazak i bleju na poslu. Deca su nam nevaspitana, neobrazovqna, po tim akolama nista ne uce, a nastavnici, rade privatno , uce decu za novac, idu na ekskurzije. Sramota i traze povecanje, sramota! Kad je bila epidemija, zadnjice su cuvali kuci u fotelji, a ostali su radili bez pogovora i sada doktor ima platu istu koliku i nastavnik, s tim da specijalista ima 10 godina fakulteta i specijalizacije u proseku.

  5. Apsolutna podrška prosvetarima. Treba im vratiti status u društvu kakav su nekad imali (pre pedesetak godina) ako ovo društvo želi napred.

  6. @Doktor Ne lupetaj,doktore, doktori imaju 3 puta veću platu od nastavnika!! Pokupovali doktori stanove i vikendice posle korone, bili dodatno plaćeni za nerad,primali samo hitne slučajeve dok su nastavnici 24/7 bili online i dostupni učenicima za vreme lockdown-a. A što se tiče nevaspitanja dečjeg,to je poneto iz kuće!!! Nažalost, nastavnici su samo žrtve tog nedostatka domaćeg vaspitanja.

  7. Odgovor „Doktoru“ i svim mrziteljima prosvete-radi vašeg mira,sreće i prosperiteta predlažem vam da decu i unuke uputite da se zaposle u prosveti..da uživaju!Vi im,lepo,plaćate studije 4,5 godina,potrošite bogatstvo,jedite hleb i vodu da bi oni imali dovoljno,a onda,kad diplomiraju-pravac škola!Deca bi vam uživala!Neće raditi,ama baš nista!Raspusti,ekskurzije…lepota jedna!Usrećiti naše potomke je najvažnija misija u zivotu svakog čoveka..evo vam i saveta kako..Samo,imamo tu i loših strana-dokonaši (obično bez fakulteta)će ih stalno pljuvati,nabusiti roditelji maltretirati,od plate nece moci da žive ni 15 dana u mesecu,izgubiće zdravlje..ali,imaacee raaspust!!!!Eto radosti!!!Ići će na ekskurzijee i čuvace tudju decu za 200 dinara dnevno!!Eto lepote dragi moji mrzitelji prosvete!

  8. Protesti,ginu Srbi na kosovu,zatvaraju se firme,na lokalu SNS vrtoglavo gubi rejting…dali je ovo kraj…

  9. @doktor Vi ocito treba da provedete odredjeno vreme u prosveti pa da vam se otvore vidici. Kako Vas nije sramota? Vama izgleda tra la la a nemate pojma o cemu pricate. Plate su porazavajuce za jednog nastavnika a o obimu posla da ne pricam. Ocekujete da Vam skola izigrava i mamu i tatu i babu i dedu i svu ostalu rodbinu po potrebi i da na kraju dobijete gotov proizvod. O nepostovanju nastavnika, bezobrazluku ucenika da ne govorim. Osnovnu kulturu nisu poneli iz kuce. Zasto? Zato sto nema stuba koji se zove porodica. Dok jurite da zaradite i dok saljete decu na milion vannastavnih aktivnosti, nemate kad i da zaista budete roditelji. O osecanjima dece da i ne govorim. Samo ih pitate koja je ocena,tutnete koji dinar i to je to…ostatak ce skola jel?Vise nastavnik poznaje dete od roditelja….istinito i zalosno. Kada je sve tako bajno kako kazete, kako to da je sve manje i manje nastavnika? Niko ne zeli taj posao da radi….posao,koji je nekada bio za postovanje. Nazalost,od tog postovanja je malo ostalo!

  10. @Doktore, sram vas bilo! Ako ste zaista doktor, trebalo bi da vas je sramota, počev od načina izražavanja pa do osudjivanja i omalovazavanja profesije nastavnika. Roditelji kao što ste vi, šalju nevaspitanu i arogantnu decu, uzgred bez empatije, u školu. Nastavnici naravno pored obrazovanja treba i da ih prevaspitavaju. Kakvo mišljenje o nastavniku ima dete koje u kući sluša svakodnevno takve priče? Prosto imam utisak da ste i sami nevaspitani i neobrazovani. Radite doktore vi malo svoj posao valjano za platu jednog prosvetnog radnika. Pošaljite svoju decu da rade taj posao ako je tako bajno, kao sto reče neko pre mene. Da li vas plaćamo da nas lečite u državnim ustanovama u kojima radite i za šta primate platu ili nas šaljete na preglede u privatne ordinacije gde, u radno vreme, lečite za dodatnu novčanu nadoknadu? Da li sami, od svoje plate, plaćate internet konekciju, kupujete tehnologiju i druga sredstva za rad, ili vam to država daje besplatno? Eto, nastavnicima niko za vreme Covid-a nije ništa platio, čak ni maske. Od tih bednih plata, umesto da svojoj deci pruže normalnije uslove za život, morali su da plate sve to sami. Deca prosvetara ne letuju, ne zimuju kao vaša, ne odlaze na aktivnosti kao vaša deca jer roditelji nemaju čime da plate sve to. Pitam se kako smo postali tako malodušni i nesvesni da je ovo zapravo problem za sve? Vaša kritika treba da bude upućena na drugu adresu. Nastavnici su preoptereceni, krivi svima za sve, a deca i roditelji, kao i sistem ni za šta? Da li vam je neko na poslu izmakao stolicu, udario vas, vredjao i ponižavao a da ste bili zadovoljni i srecni? Deca su odlična kako ih takvi, kao vi, vaspitavate. Gde vam je solidarnost, empatija, svest o poštovanju koje god profesije a naročito nastavničke? Vi prvi treba da podržite zdravije i pravednije okruženje kao i uslove za život i rad! Iskreno se nadam da niste doktor jer bi u suprotnom bilo jako tužno i sramotno da ovako predstavljate svoju profesiju! Svaka čast prosvetnim radnicima. Samo napred! Podrška od jednog roditelja čijoj deci nisu bili potrebni privatni časovi jer su radeći sa tim nastavnicima, uz podršku i ljubav roditelja i nastavnika, uspeli da postanu obrazovani, zdravi i uspešni ljudi.

  11. Deset godina su “radili“ na platnim razredima i “ujednačavanju“ svih plata u javnom sektoru. I na kraju, bez ikakvog zvaničog propisa, preko sistema plata “ISKRA“ provukli su stare platne grupe i platne razrede kroz postojeće koeficijente,a od ujednačavanja plata u javnom sektoru je ostalo ništa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.