Na jugu Srbije, u Jablaničkom okrugu, tvrde da im pristiže malo para iz Budžeta i da bi mogli da zatvore lokalne parlamente. Tako na primer opština Medveđa umesto da iz državne kase dobija oko 7 miliona, mesecima dobija samo 3,2 miliona dinara. Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa, smatra da pod takvim uslovima lokalna samouprava ne može normalno da funkcioniše.

– Odavno je poznato da smo nerazvijeno područje gde je migracija veoma prisutna i svako dalje iseljavanje bilo bi pogubno za naš kraj – tvrdi za Danas Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

U Medveđi zaposlene u javnim preduzećima i SO najmanje brine kašnjenje zarada, jer se mnogi pitaju da li će uopšte ostati na dosadašnjim radnim mestima. Takođe se pitaju da li će do zime, koja u planinske predele stiže rano, uspeti da obnove bar deo planinskih puteva, koji su katkad danima neprohodni.

Svaka informacija o približavanju ,,normalnom svetu’’ uvek pobuđuje interesovanje u ovoj opštini. Tako su se nedavno radovali u OŠ Partizanski put, u selu Bučumet, jer su dobili računare i didaktičku opremu od Narodne kancelarije predsednika Republike i Telenor fondacije.

U ovom selu nastavu pohađa 37 učenika od prvog do osmog razreda, a početkom naredne školske godine postoji opasnost da nestanu ,,patuljasta’’ odeljenja. Za ove đake su računari u učionicama velika novost. U ovom kraju je zbog migracije sve manje đaka prvaka, ali i odraslih, što nije specifičnost samo ovoga područja, već je takva situacija u gotovo svim planinskim mestima juga Srbije, tako da je svaka pomoć, posebno u nabavci učila, dobrodošla.

U pojasu opštine Medveđa od 1999. godine zabranjeno je dejstvo protivgradnih raketa, tako da je pojas dužine 56 i širine 25 kilometara, odnosno trećina opštine, nebranjen od gradonosnih oblaka.

– Često se događa da nam nevreme uništi većinu useva – kaže Drašković.

Iako investitori u ovoj opštini mogu pod povoljnijim uslovima da grade pogone, interesovanje je skromno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari