Uz pomoć policije i zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda u Leskovcu, iz stambene zgrade u centru Medveđe, na jugu Srbije, iseljeni su svi divlje, odnosno nelegalno useljeni stanari.

Zahtev za iseljenje stanara lokalnoj samoupravi podnela je Republička direkcija za izgradnju. Stanari su, kako nalažu propisi, imali prava da se žale Ministarstvu zaštite životne sredine i mnogi su to i učinili, ali njihove žalbe nisu uvažene.

– Prvi pokušaj iseljavanja bio je na dobrovoljnoj osnovi, ali u tome nismo imali uspeha, pa mora da se primeni nova mera koja je podrazumevala angažovanje nadležnih državnih organa – veli Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa.

Iseljavanje je prošlo bez većih incidenata, ali uz mnogo psovki i vređanja kako ljudi iz lokalne samouprave, tako i policije. Nažalost, među porodicama koje su bile primorane da napuste stambenu zgradu su i dve u kojima žive deca s posebnim potrebama. U lokalnoj samoupravi su odlučili da njima plaćaju krov nad glavom dok im se ne obezbedi sigurniji smeštaj.

Pomenuti stanovi u Medveđi počeli su da se grade 2000. godine i bili su deo poznatog programa Deset hiljada stanova. Bilo je novca i sagrađeni su relativno brzo. Direkcija za izgradnju predala je stanove poslednjeg dana 2003. godine lokalnoj samoupravi Medveđe i nešto kasnije dodeljeni su pojedinim opštinskim i državnim organima u ovom kraju, odnosno pojedinim stručnjacima, o čemu je lokalna samouprava obavestila Direkciju za gradnju Republike Srbije, ali je usledio pravi šok. Iz Direkcije za gradnju su pismenim putem obavestili lokalnu vlast Medveđe da je napravljen propust u pravnoj proceduri i da je odluka o poklonu stanova stavljena van snage, jer je obavljena – nezakonito.

– Bili smo primorani da plaćamo i čuvara, a od Vlade smo zatražili da najnovija odluka Direkcije bude stavljena van snage, odnosno da nam se omogući da stanove konačno damo onima kojima su preko potrebni – kaže Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa.

Srbi uzimaju albanska imena

Dvanaest srpskih porodica, koje su se nelegalno uselile u novopodignutu višespratnicu u centru varoši, podneli su pre nekoliko meseci zahtev nadležnim organima SO Medveđa da im srpska imena zamene – albanskim. Ukoliko ni posle toga ne budu uspeli da reše svoj najveći problem – krov nad glavom – pomenute porodice su najavile da će se iseliti na Kosovo i Metohiju! Kao što smo pisali, u stanove se uselilo tridesetak porodica, ali ih je ubrzo njih 15 dobrovoljno napustilo, dok je 12 porodica rešilo da se do kraja bori za svoj stambeni prostor, a članovi nekih porodica su protestovali i u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari