Predsednik SAD Barak Obama će prebaciti najmanje 100 zatvorenika iz Gvantanama u zatvor u Ilinoisu, saopštila je Bela kuća, što je poslednja faza njegovih napora da ukine sporni zatvorski centar na Kubi. Analitičari prognoziraju da će se toj inicijativi protiviti mnogi sa Kapitol Hila, kao i veliki deo javnog mnjenja, budući da oni koji smatraju da Gvantanamo ne treba zatvoriti čine većinu. S druge strane, veliki broj građana Ilinoisa pozdravio je takvu odluku pošto smatra da će na taj način biti otvorena nova radna mesta.


Obama je američkoj vladi naredio da otkupi popravni zavod Tomson, najbolje čuvan zatvor u ruralnoj oblasti na oko 250 kilometara zapadno od Čikaga, od države i pretvori ga u federalni centar.

Kongres je usvojio zakon kojim se zabranjuje izdvajanje finansija za ukidanje Gvantanama, izuzev novca koji je potreban za transport zatvorenika kojima će se suditi na američkom tlu i još uvek nije poznato kako će Obama platiti podizanje mera bezbednosti na viši nivo u zatvoru Tomson. Inicijativa predsednika SAD nije pobudila bes samo onih koji su protiv toga da osumnjičeni za terorizam borave na američkom tlu, već i pripadnika organizacija za borbu za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari