Osuđenici Padinske skele i štićenici VP Doma osvojili treće i četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u onlajn šahu 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Osuđenici Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj Skeli osvojili su treće, a štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u onlajn šahu za lica lišena slobode, saopštio je danas Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Na prvenstvu, koje je okupilo 116 ekipa iz 51 države, učesnici iz Srbije ponovo su pokazali da se nalaze u samom vrhu od početka svog učešća pre tri godine.

Carević je istakao da su štićenici iz Kruševca prošle godine osvojili drugo mesto, dok su 2022. godine bili prvaci sveta, naglašavajući da su to izuzetna dostignuća za mlade ljude čiji su životi na prekretnici. On je dodao da su ovakvi uspesi važan podsticaj za donošenje ispravnih životnih odluka u budućnosti.

„Šah nas uči poštovanju protivnika i analitičkom razmišljanju pre nego što povučemo potez, bilo na tabli ili u životu,“ rekao je Carević. „Naša je dužnost da ih ohrabrimo da savladaju životne izazove kao što su savladali šahovske veštine.“

Osuđenici Padinske skele i štićenici VP Doma osvojili treće i četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u onlajn šahu 2
Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Osuđenici iz još četiri kazneno-popravne ustanove, uključujući KPZ u Beogradu, Nišu i Zabeli, kao i osuđenice KPZ za žene u Požarevcu, takođe su učestvovali na prvenstvu i igrali u finalnim grupama. Svetsko prvenstvo u šahu za lica lišena slobode organizuje Svetska šahovska federacija (FIDE), a pokrenuto je 2021. godine u okviru projekta „Šah za slobodu“, koji je inicirao bivši svetski šampion Anatolij Karpov.

Carević je podsetio da se šah igra u većim zavodima u Srbiji već 15 godina, a turniri se redovno organizuju kao deo napora za popularizaciju ove igre među osuđenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari