Nastava u osnovnim i srednjim školama se polako normalizuje, a prema podacima Ministarstva prosvete juče nije radilo 116 osnovnih i 39 srednjih škola na teritoriji Srbije, od ukupno 1.764.

U opštinama Lazarevac i Obrenovac, prema odluci Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, ne radi ukupno 27 škola, a zatvorene su i sve predškolske ustanove na teritoriji ove dve opštine, saopštilo je Ministarstvo prosvete. U Šapcu, Loznici, Krupnju, Ljuboviji i drugim mestima na teritoriji Školske uprave Valjevo ne radi 57 škola, na teritoriji Školske uprave Požarevac nema nastave u 38 škola, kao i u 22 škole na području Sremske Mitrovice i Šida. Juče je bilo zatvoreno i devet predškolskih ustanova na teritoriji ŠU Valjevo, šest na teritoriji Sremske Mitrovice i Šida i četiri predškolske ustanove na teritoriji ŠU Požarevac.

– Na ugroženim područjima jedinice lokalne samouprave donose odluku o normalizaciji nastave u školama, zavisno od mogućnosti, a pre svega vodeći računa o bezbednosti dece i učenika. U školama u kojima se nastava odvija bez smetnji, časovi traju 45 minuta – rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Odluku o realizaciji vannastavnih aktivnosti – ekskurzija, nastave u prirodi, izleta, poseta i proslava maturskih večeri, Ministarstvo prosvete će doneti u konsultaciji sa Republičkim štabom za vanredne situacije.

U Ministarstvu kažu da precizna procena štete na školskim objektima, nastale zbog poplave, još nije moguća.

– Ministarstvo prosvete će učiniti sve da ne bude produžetka školske godine, a da se učenici iz ugroženih područja koji su sa roditeljima smešteni u prihvatnim centrima uključe u psihosocijalnu podršku koja se u njima organizuje – navode u tom ministarstvu.

Sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Skupštine grada Beograda Snežana Đurić potvrdila je za Danas da su juče sve škole na teritoriji prestonice radile, osim u Lazarevcu i Obrenovcu. U Lazarevcu ima 11 osnovnih i dve srednje, a u Obrenovcu 11 osnovnih i tri srednje škole. Đurićeva je za danas zakazala sastanak sa direktorima tih škola, na kome će se razgovarati kako će biti organizovana nastava za decu sa poplavljenog područja.

Od šest gradova Pomoravskog okruga, juče je bilo nastave u osnovnim i srednjim školama u Jagodini i Rekovcu, izjavio je načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević. On je kazao da je lokalna samouprava u Svilajncu donela odluka da đaci u tom gradu cele nedelje ne idu u školu, a juče nastave nije bilo ni u školama u Paraćinu, Ćupriji i Despotovcu

– Od školskih objekata, najgore su prošli Poljoprivredna škola u Svilajncu i vrtić. Cela Poljoprivredna škola u Svilajncu je potopljena, učionice, magacin, kuhinja i to je veliki problem, jer se u sastavnu škole nalazi i dom za učenike. Šteta je velika i u Tehnološkoj školi u Paraćinu – rekao je Starčević.

U Moravičkom okrugu od juče rade sve obrazovne ustanove sa teritorije Čačka, Lučana i Ivanjice. Prema rečima načelnika ŠU Čačak Danila Beodranskog, najteža situacije je u gornjomilanovačkoj opštini, jer su zbog klizišta oštećeni putevi.

– Na području Gornjeg Milanovca ne rade tri škole u Takovu, Pranjanima i Rudniku, kao i nekoliko izdvojenih odeljenja gradskih osnovnih škola „Kralj Aleksandar I“ i „Desanka Maksimović“. Školski objekti nisu oštećeni već zbog klizišta nisu prohodni putevi, pa đaci i nastavnici ne mogu da stignu do škola. To su uglavnom mlađi razredi i časovi će bez problema biti nadoknađeni, ali u ovom trenutku ne mogu precizno da kažem kada će putevi biti prohodni – rekao je Beodranski za Danas.

Odloženi ispiti i u Novom Sadu

Posle Beogradskog univerziteta i Rektorski kolegijum Univerziteta u Novom Sadu preporučio je juče da se nastavne aktivnosti na tom univerzitetu, uključujući predispitne obaveze i ispite, odlože do sedam dana.

Produžen rok za upis u vrtiće

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda, nakon molbi velikog broja roditelja, zatražio je juče od upisnih komisija predškolskih ustanova da se rok za upis dece u beogradske vrtiće produži do 23. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari