Sanitarna inspekcija za područje šest opština Jablaničkog okruga, po nalogu Sektora za sanitarni nadzor Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kontrolisala je proteklih dana 63 objekta. Zbog toga što pet ambulanti u selima Babičko, Gornji Brestovac, Orane, Retkocer i Donji Bučumet nemaju upotrebnu dozvolu za korišćenje tekuće vode, usledilo je zatvaranje.

Sanitarna inspekcija za područje šest opština Jablaničkog okruga, po nalogu Sektora za sanitarni nadzor Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kontrolisala je proteklih dana 63 objekta. Zbog toga što pet ambulanti u selima Babičko, Gornji Brestovac, Orane, Retkocer i Donji Bučumet nemaju upotrebnu dozvolu za korišćenje tekuće vode, usledilo je zatvaranje. Odluka o zabrani korišćenja ovih objekata biće na snazi sve dok se ne obezbede tzv. opšti sanitarni uslovi, odnosno ne otklone uočene opasnosti koje mogu dovesti do epidemije.
– Doneli smo 56 rešenja o otklanjanju brojnih nedostataka jer je utvrđeno da, na primer, nema uređaja za sušenje ruku, oštećeni su podovi i zidovi, a ponegde nema ni tople vode – kaže dr Goran Stamenković, načelnik Republičke sanitarne inspekcije Jablaničkog okruga.
Protiv odgovornih lica u zdravstvenim ambulantama, inspektori su podneli 24 prekršajne prijave, ali, kako najavljuju, ovim se akcija ne završava, jer im je cilj da se uvede više reda u rad svih zdravstvenih ustanova na području okruga – u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu, Medveđi, Bojniku i Crnoj Travi.
I pored brojnih nedostataka koje jesu opšta karakteristika gotovo u svim seoskim ambulantama, dr Stamenković ocenjuje da su sadašnje prilike, u odnosu na neka ranija vremena, mnogo bolje, ali i dalje daleko od poželjnog, odnosno onakvog kako je predviđeno propisima.
Uočena je, takođe, bakteriološka neispravnost vode za piće u seoskim sredinama i pojedinim ambulantama i to, pre svega, u onim mestima gde nije sagrađen centralni vodovod. Zbog toga inspektori očekuju da se u akciju otklanjanja ovog problema uključe i lokalne samouprave svih šest opština Jablaničkog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari