Zatvorski vaspitači na udaru

LIČNI STAV

Ostavite komentar


  1. Sa autorom teksta sam radio preko 3 godine na vaspitačkim poslovima i lično ga poznajem. Kao kolegu vaspitača i kao borca za pravdu. U toku rada smo često dolazili u sukob mišljenja na koji način je njabolje vršiti prevaspitavanje osuđenih lica. Na koji način je najbolje smanjiti recidiv ( da osuđeno lice ne ponovi krivično delo po izlasku na slobodu). I u svom komentaru neću se osvrtati na radne rezultate autora teksta jer niti sam mu načelnik a I ne radim u totalitarnoj ustanovi zatvoru duže od 10 godina.
    O postojanju paralelnog neformalnog sistema koji postoji u zatvoru i koji se primenjuje i prema zaposlenima u zatvoru, smo zajedno pokrenuli inicijativu da se prekine I nešto promeni, za vreme policiske akcije Sablja. Tada se grupa mladih vaspitača pobunila za svoja radna i ljudska prava ali u isto vrme i protiv ne ljudskih uslova smeštaja osuđenih lica ( zatvorski kapaciteti su bili prepuni zbog Sablje što je ugrožavalo normalan rad ustanove). I ako smo od tadašnjeg upravnika dobili formalnu potvrdu da smo u pravu ( nešto slično kad je Tito rekao studentima da su u pravu a nstavio po starom) i da se system mora promenuti, od strane načelnika službi ( srednjeg menadžmenta) smo dočekani na nož i optuženi za nasilnu promenu ustavnog sistema ili nešto tako slično .Nažalost taj neformalni sistem prema zaposlenima i njihovim ljudskim i radnim pravima se nije promenuo ni do danas ( svedoci smo da dosta kolega vaspitača u više zatvora u Srbiji bori protiv takvog odnosa) jer se grupa otuđenih službenika iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcije plaši da bilo što promeni ( promenoma prema razbijanju neformalnog sistema rada zaposlenih oni se plaše da izgube svoje privilegije) jer se plaše da dođe do nereda u jednoj totoalitarnoj ustanovi – zatvoru.
    A sama priča sa psom je ista ona priča o caru Trojanu , kozijim ušima I onoj čuvenoj rupi …. A opet sve se na kraju svede na ova glava mnogo priča kaznije je 30% što je bilo odlika pravosudnog sistema za vreme Turske okupacije naših krajeva u srednjem veku.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. i 29. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.