Zaustavljanje voza u Valjevu, dok je u tom gradu boravio Aleksandar Vučić, postalo strogo čuvana tajna 1Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Ko je, zašto i po čijem nalogu zaustavio juče putnički voz na dva i po sata u Železničkoj stanici u Valjevu, dok je u tom gradu predsednik države Aleksandar Vučić bio na svečanosti povodom početka izgradnje fabrike Bicerbe, poprimilo je obrise strogo čuvane tajne.

Putnici u vozu, koji su iz Kosjerića, oko osam ujutro, krenuli u Beograd, svedočili su za Danas da im je kondukter, po zaustavljanju voza, rekao da „voz neće ići dalje, naredna dva ili tri sata, jer Vučić u tom gradu otvara neku fabriku“.

To je izazvalo negodovanje putnika, jer su neki od njih imali zakazane preglede u beogradskim klinikama. Neki su autobusima nastavili putovanje, a deo njih se vratio kući.

Predsednik države je juče, u Valjevu, prisustvivao početku gradnje nemačke fabrike. Za to vreme, železnički saobraćaj od Valjeva do Lajkovca je bio u prekidu, a „kašnjenje“ voza je ubeleženo i na zvaničnom sajtu Srbija voza.

„Ako je tačno da je voz zaustavljen zbog Vučića, onda je to katastrofa“, ocenio je za Danas Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta Valjevo.

On je, sa još jednim aktivistom tog udruženja građana, u martu prošle godine kada je Vučić bio u poseti tom gradu, bio uhapšen i kažnjen jer je, pored puta, držao transparent sa porukom Vučiću „Nisi dobrodošao“, što je bila aluzija na nerešenu aferu Krušik.

„Ne vidim razlog da se voz zaustavlja, jer ne prolazi kroz industrijsku zonu, iako je pruga u njenoj neposrednoj blizini. Ili on (Vučić) živi u paranoji da neko želi da ga ubije jer, verovatno, u podsvesti zna sve ono loše što radi po nas, našu decu i državu ili pokušava da plasira informacije o tome da je njegov život ugrožen, kako bi se narod na njega sažalio“, kazao je za Danas Trifunović.

Na pisane zahteve Danasa da dostave informacije o tome ko je, zašto i po čijem nalogu zaustavio voz, oglušili su se MUP Srbije i Policijska uprava Valjevo.

U Osnovnom i Višem tužilaštvu u Valjevu Danasu su rekli da ih o tome niko nije obavestio i da, shodno tome, nisu pokrenuli postupke.

„Niti smo obavešteni o tom događaju, niti smo nadležni za te situacije“, rečeno je Danasu u Višem tužilaštvu, uz isticanje da to tužilaštvo „ništa ne skriva“.

„Tužilac, koji je juče dežurao, nije o tome obavešten“, odgovorili su u Osnovnom tužilaštvu.

Iz preduzeća „Srbija voz“ Danasu je dostavljen dopis u kome je navedeno da „do kašnjenja voza nije došlo usled defekta na voznom sredstvu tako da“, dodaje se, to preduzeće „neće pokretati postupak“ i ističe se da se za detaljnije informacije obratimo preduzeću Infrastrukture železnice Srbije.

Takođe, navedeno je, da „Srbija voz“, kao i svi železnički prevoznici koji saobraćaju na prugama Infrastrukture železnice Srbije, ima potpisan Ugovor o korišćenju javne železničke infrastrukture.

„Za regulisanje saobraćaja vozova nadležna je Infrastruktura železnice Srbije. Prema informaciji dobijenoj od Operativnog odeljenja Infrastruktura železnice Srbije a.d. Požega, 8.marta 2022. godine, voz broj 2.100, koji je iz teretne stanice Prijepolje pošao u 3,30 časova, zadržan je u stanici Valjevo od 8,57 do 11.32 časova“, piše u dopisu „Srbija voza“, ali se ne navodi zbog čega je i po čijem nalogu voz zaustavljen u Valjevu.

Preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“ je u ponedeljak za Danas potvrdilo zaustavljanje voza, uz tvrdnje da niko iz Predsedništva Srbije, Kabineta predsednika i tog preduzeća nije to naložio.

Međutim, na našu novu molbu da nam dostavi odgovore na pitanja da li je to preduzeće pokrenulo interni postupak za utvrđivanje ko je, zašto i po čijem nalogu zaustavio voz, „savetovali“ su nas da se za te odgovore obratimo policiji, jer „te informacije nisu u ingerenciji tog preduzeća“.

Voz je morao da stane

U „Srbija vozu“, Danas nezvanično saznaje da je „mašinovođa morao da zaustavi voz, jer je bilo crveno svetlo na pruzi i da je takav nalog dobio iz saobraćajnog sektora ali, navodno, ne zna se ko je to naredio“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari