„Prvi put nakon pola veka u Boru je zaustavljen rad Topionice kako bi se predupredilo eventualno zagađenje vazduha“ – rekao je direktor Topionice RTB Bor Boban Todorović, navodeći da najavljene visoke temperature sa niskim vazdušnim pritiskom pogoduje nastajanju epizodnih zagađenja, a menadžment borskog kombinata bakra je, kao što je najavljivao prethodnih dana i meseci , odlučio da čim se uoči mogućnost povećanog aerozagađenja, zaustavi agregate.


– Da bismo sprečili sve eventualne neprijatnosti koje građani Bora, a i šire, mogu da dožive tokom narednih dana, preventivno smo prekinuli rad topioničkih agregata , održava se samo plamena peć. Topionica će i ubuduće, kada god budemo imali podatke da postoji mogućnost pojave epizodnih zagađenja, zaustavljati rad agregata, jer, ponavljam, ekologija nam je ispred ekonomije – rekao je Todorović

– Najveći gubici koji mogu da budu jesu oni po zdravlje naših građana i radnika, tako da je RTB Bor uvek stavljao njihovo zdravlje ispred gubitaka kojih će, naravno, biti usled izostajanja proizvodnje – poručio je Todorović žiteljima Bora i okoline povodom zaustavljanja rada Topionice. Kako se ovom prilikom čulo Topionica u Boru neće raditi 72 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari