U odnosu na 2008. godinu kada je mesečno prerađeno 435 tona rude u koncentrat olova i cinka, u Rudniku „Grot“ prošle godine dobijano je mesečno 800 tona koncentrata koji je uz avansno plaćanje kupaca iz Bugarske doneo godišnji prihod od oko 300.000 dolara, rekao je na konferenciji za novinare Branislav Jović, predsednik Upravnog odbora rudnika u Krivoj Feji i vlasnik većinskog kapitala.

– U rudniku je uveden stečaj, a umesto bankrota usledila je sanacija koja je dala efekte, što se vidi i po povećanju iskopa sirove rude koja je sa šest povećana na 12.000 tona prošle godine, čime su stvoreni uslovi za investiranje u novu opremu za koju će biti uloženo, u skladu sa usvojenim planom, blizu 850.000 evra – rekao je Jović, naglašavajući da će u ovoj godini pored nabavke opreme biti investirano u istražne radove u otkrivanju novih zaliha rude sa sadržajem olova i cinka za šta će biti izdvojeno oko 200.000 evra. Jović naglašava da je investiranje u novu tehnologiju prioritet jer su mašine stare i po trideset godina, što ne dozvoljava rad sa punim kapacitetom i u kontinuitetu.

U Rudniku „Grot“ zaposleno je 225 radnika od čega je njih više od dvesta direktno vezano za proizvodnju. Direktor „Grota“ Milan Grujić izjavio je novinarima da je u ovom jedinom rudniku na jugu centralne Srbije stalno otvoren konkurs za prijem rudarskih inženjera, ali i radnika koji bi prošli obuku za upravljanje novim mašinama u prvom redu jamskih utovarivača, kao i za vršenje istražnih radnji u jamskom bušenju, za šta, kako je precizirao, postoji interesovanje, ali pre svega ljudi iz susednih država, ali ne i Srbije.

Prosečna zarada u prošloj godini iznosila je oko 33.000 dinara, a rast primanja očekuje se sa ambicioznim planovima povećanja proizvodnje. Rast zarada očekuju jer postoji stalni plasman koncentrata olova i cinka kupcima u inostranstvu, ali i smanjenjem troškova poslovanja koji su u 2007. godini iznosili oko 40, a u prošloj godini 24 miliona dinara.

Rudnik „Grot“ ima devet horizonata, a trenutno su u eksploataciji dva horizonta do kojih vodi uzani kolosek ukupne dužine 15 kilometara.

Koncentrat glavni izvor prihoda

Zvanični podaci govore da je u 2007. godini mesečno dobijeno 465 tona koncentrata olova i cinka. U 2008. godini mesečno je dobijano 435 tona koncentrata, da bi u prošloj godini mesečna proizvodnja iznosila oko 800 tona uz iskop 12.000 tona rude, što je duplo više.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari