Kriza oko pronalaženja stanova u Holandiji, pogotovo u Roterdamu i Amsterdamu, sve je izraženija, zbog čega mnogi na originalan način traže i pronalaze načine za prevazilaženje tog gorućeg problema.

Na primer, kirija za dvosoban stan u centru Roterdama košta 700 do 800 evra mesečno, što je previše za studente, beskućnike, nezaposlene mlade parove, koji žive od socijalne pomoći. Zato se mladi sve češće odlučuju na „kraaken“, što je holandski termin za zauzimanje tuđih stanova. Pod određenim uslovima u Holandiji je to potpuno legalno. Prvi i glavni uslov jeste da je stan pre toga bio prazan najmanje godinu dana.

Ipak, mora se, takođe, voditi računa kako se upada u tuđi stan ili kuću. Obijanje vrata ili provala ne dolazi u obzir, jer će nasilnici biti odmah izbačeni. „Nekada je otvoren prozor, nekad čak i vrata, ili ti komšije jednostavno daju ključeve. Ništa nije nemoguće“, izjavio je jedan par koji se „mirnim putem“, na legalan način, „uselio“ u jedan stan u centru Roterdama. Onaj ko je upao u tuđi stan, ukoliko dođe do sudskog postupka, pre svega mora da dokaže da je prostor bio duže vreme prazan. „Znao sam preduzeće koje je poslednje iznajmljivalo te prostorije. Na njihovoj internet stranici objavljeno je da su se odselili u aprilu 2008. To sam priložio kao dokaz policiji“, objašnjava Robert, student, koga vlasnik, zasad bez uspeha, pokušava da izbaci iz svoje kuće.

Upadanje u tuđe stanove postao je unosan biznis. Postoje „stručnjaci“ koji organizuju kurseve na kojima „đake“ uče kako legalno da reše svoj stambeni problem. „Svoje znanje prenosim jednom nedeljno potencijalnim stanarima. Dolaze razni ljudi: narkomani, beskućnici, ali i majke sa decom, zaposleni, studenti, ilegalci“, priča sredovečna gospođa Has koja je zauzimala tuđe stanove u mladosti. Po svemu sudeći ispekla je taj zanat. Ona takođe daje savete klijentima kako da se odbrane od pokušaja vlasnika da ih izbaci iz svog stana ili kuće.

„Vlasnik prodaje stan i ima pravo da nas izbaci. Tako je kako je. Mi ćemo naći neku novu kuću!“, kažu Deni i Anika koji će konačno morati da napuste tuđi stan koji su „legalno“ koristili nekoliko godina. „Skvotiranje“ (zaposedanje imovine bez dozvole vlasnika) praktično je postao pokret u Holandiji, koji je registrovan 1960-ih godina, a vrhunac je doživeo krajem prošlog veka. Pokret je posebno snažan u Amsterdamu, a procenjuje se da je u periodu od 1965. do 1999. godine na taj način problem stanovanja rešilo 50.000 ljudi.

Večita avantura

Neki su se već specijalizovali za „kraakenovanje“. Kada ih vlasnik izbaci iz svog stana, u toku sudskog postupka, traže novu žrtvu. Kada pronađu praznu kuću, ulaze u novu avanturu za koju se nikad ne zna koliko će potrajati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari