Snijeg koji je u pljevaljskoj opštini nekoliko dana intenzivno padao, stvorio je brojne nevolje stanovništvu. Svi putevi koji vode prema Pljevljima su zavejani i neprohodni, tako da bilo kakva pomoć sa strane nije moguća. Padavine su prestale u ponedeljak i Centar za vanredne situacije u opštini je uložio maksimalne napore i uključio sve raspoložive resurse na koliko-toliko normalizovanju stanja. Glavne gradske saobraćajnice su očišćene, a trenutno se radi na probijanju seoskih puteva do mjesnih centara. Gotovo pet hiljada žitelja na seoskom području je odsječeno od grada. U najudaljenije mjesne centre Bukovicu i Bobovo, tek za nekoliko dana će biti pročišćeni putevi pod uslovom da ne bude novih padavina.


Termoelektrana Pljevlja je imala zastoj u radu jedan dan i sada radi punim kapacitetom. Rudnik uglja sa velikim naporima održava kontinuirano snabdijevanje ugljem Termoelektrane i građanstva. Vojska, policija, nevladine organizacije i udruženja organizovali su niz akcija na čišćenju snijega u gradu. Na taj način očišćeni su prilazi bolnici, Domu zdravlja, školama, vrtićima, autobuskoj stanici, lokacijama gdje se nalaze kontajneri Gradske čistoće, parkirališta i trotoari. Specijalizovane ekipe vrše uklanjanje ledenica sa visokih zgrada i skidanje snijega sa krovova.

U velikom broju zgrada zaledile su vodovodne instalacije i prilikom odleđivanja instalacije u jednoj zgradi došlo je do eksplozije gorionika na plinskoj boci i teško su povrijeđena dva radnika Agencije za stambeno-poslovni fond, u pitanju su povrede očiju. U okolini Pljevalja uništeni su brojni plastenici, a usled težine snijega srušio se krov na stolarskoj radionici Hilma Čuturića u naselju Ševari. Zbog velike težine snježnog pokrivača srušili su se krovovi na dvije velike proizvodne hale površine 6000 metara kvadratnih u Vektri-Jakić, a trenutno se radi na skidanju snijega sa svih proizvodnih pogona u kojima je oprema višemilionske vrijednosti.

Vojska i policija su u nekoliko navrata izvršili spasavanje bolesnika sa seoskog područja i izvršili njihovo dopremanje u Pljevlja. Planinski bataljon Vojske Crne Gore je na zahtjev Centra za vanredne situacije opštine Pljevlja iz sela Vrulja udaljenim 40 km od Pljevalja evakuisao bolesnika Nikolu Tomića, kojom prilikom su uz pomoć krplji pješačili oko šest km do kuće bolesnika i nosili ga na nosilima do vozila, a potom ga transportovali do bolnice u Pljevljima.

Pripadnici interventne jedinice policije iz Pljevalja su iz sela Glibaći na oko 30 km od Pljevalja izvršili spasavanje četvorogodišnje djevojčice koja je nekoliko dana imala temperaturu od 40 stepeni i dopremili je do bolnice gdje je zadržana na liječenju. Izvršene su i brojne akcije u kojima su dostavljani lijekovi ili hrana za staračka domaćinstva na seoskom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari