Zavod za javno zdravlje: Hrana u studentskom domu "4. april" ispravna, kod jedne radnice potvrđeno prisustvo bakterije 1Foto: Beta/Milan Obradović

Laboratorijske analize koje je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd uradio u studentskom restoranu „4. april“ na Voždovcu, nakon što se 10 studenata koji su se hranili u menzi javilo Studentskoj poliklinici usled stomačnih tegoba, pokazale su da su ispitani uzorci hrane ispravni, ali je u brisu grla kuhinjske radnice utvrđeno prisustvo bakterije (Staphylococcus aureus MRSA), kao i da dva brisa radnih površina ne odgovaraju preporučenim mikrobiološkim kriterijumima, stoji u odgovoru za N1.

Epidemiološka ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd uzorkovala je različit materijal za laboratorijske analize 16. septembra u kuhinji Studentskog doma „4. april“, nakon što se usled stomačnih tegoba Studentskoj poliklinici javilo desetoro studenta, od kojih je dvoje hospitalizovano.

U odgovoru za N1, Zavod je naveo da rezultati pokazuju da su svi ispitivani uzorci hrane ispravni, odnosno da zadovoljavaju kriterijume bezbednosti hrane u skladu sa Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, perade i prometa.

Navode i da dva brisa radnih površina i opreme ne odgovaraju preporučenim mikrobiološkim kriterijumima za predmete, površine i ruke koje dolaze u kontakt sa hranom, zatim da svi rezultati briseva ruku zaposlenih odgovaraju preporučenim mikrobiološkim kriterijumima za predmete, površine i ruke koje dolaze u kontakt sa hranom, ali i da je u brisu grla jedne zaposlene kuhinjske radnice utvrđeno prisustvo Staphylococcus aureus (MRSA).

Ni u jednom uzorku stolice, uzete od dva obolela studenta, nisu izolovane patogene bakterije, dodaju.

„Vanrednim sanitarnim pregledom ni kod jednog zaposlenog u brisevima grla i nosa, kao ni u rektalnim brisevima i stolicama, nisu izolovane patogene bakterije“, kažu iz Zavoda.

Podsetimo, kako je ranije N1 izvestio, više studenata i studentkinja završilo je u bolnici jer su osećali stomačne tegobe nakon čega su primani i zadržavani na pregledima.

Gradski zavod je ranije naveo da su registovani oboleli studenti stomačne tegobe dobili 15. septembra, a u kliničkoj slici obolelih su dominirali povišena telesna temperatura, mučnina, povraćanje i dijareja.

„Zbog težine kliničke slike, dva obolela studenta su zadržana na bolničkom lečenju“, dodali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari