Maturant Ekonomske škole u Pirotu Ana Kantarević, učenik generacije, na nedavnom Republičkom takmičenju iz Osnova ekonomije osvojila je prvo mesto u konkurenciji 49 takmičara iz isto toliko srednjih stručnih škola iz cele Srbije. Odličan učenik tokom celog školovanja, Ana Kantarević je sa lakoćom savladavala lekcije iz Osnova ekonomije.

Maturant Ekonomske škole u Pirotu Ana Kantarević, učenik generacije, na nedavnom Republičkom takmičenju iz Osnova ekonomije osvojila je prvo mesto u konkurenciji 49 takmičara iz isto toliko srednjih stručnih škola iz cele Srbije. Odličan učenik tokom celog školovanja, Ana Kantarević je sa lakoćom savladavala lekcije iz Osnova ekonomije. Kaže da joj to nije bilo teško jer ovaj predmet daje znanja i osnovu i za druge predmete.
– Ovo je predmet koji se uči četiri godine, pa su od prvog razreda započele i moje pripreme za takmičenje. Ekonomsku školu sam upisala zato što sam to želela i od prvog razreda sam zavolela ovaj predmet iz kojeg sam uvek imala odličnu ocenu. Učenje mi je išlo lako zato što je to osnova i za druge stručne predmete. Pripremajući se za takmičenje, zadnjih meseci koristila sam testove sa takmičenja iz prethodnih godina, stručnu literaturu, zadatke. Veliku pomoć oko zadataka, koji se ne rade na redovnim časovima teorije, imala sam od profesorke Snežane Stefanović. Najviše smo se usredsredile na rešavanje zadataka za koje se i dobija najveći broj bodova. Moja profesorka desetak godina prati ova takmičenja, zna šta se sve traži, pa su i pripreme za takmičenje bile obimne i sveobuhvatne – kaže Ana.
Ana kaže da pre takmičenja, za razliku od nekih drugih učenika, nije imala tremu.
– Na takmičenje su došli najbolji učenici iz drugih škola, ali ja nisam imala tremu. Većina njih je pre takmičenja listala literaturu, podsetnike, preslišavali su se. Ja sam bila mirna, znala sam da mi to nije potrebno i da bi samo opteretilo. Osvojila sam svih 48 poena. Čim sam videla test, znala sam da ću ga dobro uraditi jer sam sve to znala. Test sam uradila za sat vremena iako smo na raspolaganju imali dva sata. Drago mi je što sam osvojila prvo mesto i što sam dostojno predstavila svoju školu i što nisam izneverila očekivanja svoje sestre Hristine koja je takođe bila pobednik na ovom takmičenju, a sada studira ekonomiju u Nišu – kaže Ana.
Profesorka Osnova ekonomije u Ekonomskoj školi Snežana Stefanović godinama priprema svoje učenike za ovo takmičenje. – Još od prvog razreda izdvojim grupicu učenika koji su posebno zainteresovani za ovaj predmet i sa njima dodatno radim. Učenici ovaj predmet polažu i na maturi kao izborni, a imaju ga kao izborni predmet i na višim školama i fakultetu. Pošto je Ana osvojila prvo mesto na Republičkom takmičenju, biće oslobođena polaganja prijemnog ispita na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ako odluči da tamo studira, a neće plaćati ni udžbenike do kraja školovanja – kaže Snežana Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari