Posle osam godina završen je aneks Biblioteke šabačke sa više od hiljadu kvadratnih metara korisnog prostora. U zgradu je uloženo sto miliona dinara, od čega Grad Šabac 75 miliona, Ministarstvo kulture 20 miliona i šest miliona Biblioteka iz svojih sredstava. U prizemlju će biti dečije odeljenje, sa pozajmnim fondom od 50.000 knjiga, čitaonica i radionice.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Na prvom spratu je smešten bogat fond periodike sa čitaonicom, dok je drugi sprat opredeljen za svečanu salu koja nosi ime velikana srpske književnosti Stanislava Vinavera. To je ujedno i prva namenski izgrađena zgrada za jednu ustanovu kulture u Šapcu. Sama BibIioteka šabačka smeštena je u nekadašnjem vladičanskom dvoru, izgrađenom još sredinom 19. veka. Tako je Kulturni centar Šabac smešten u nekadašnji dom trgovačke omladine, pozorište u zanatlijski dom, Arhiv u nekadašnju zgradu bolnice, a muzej u zgradu gimnazije. Inače, Biblioteka šabačka će 9. oktobra obeležiti 168 godina postojanja i rada. Za to vreme promenila je više od 20 lokacija, ali je evidentno, posle svega, da je jedna od najbogatijih biblioteka u Srbiji sa oko 200.000 knjiga. O dobrom radu biblioteke govori podatak da ima oko 150.00 članova, da čitaonicu redovno posećuju na desetine mahom mladih čitalaca, i to najviše studenti. Za decu se organizuju posebne radionice i igraonice, gde se okupi i do hiljadu najmlađih čitalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari