Remont bloka B2 Termoelektrana Kostolac (na slici) završen je u predviđenom roku i od 11. jula je na mreži elektroenergetskog sistema EPS-a. Skraćeni remont, počeo je 18. juna i trajao 22 dana, iskorišćen je za sanaciju generatora, koju je radio poljski „Alstom“ zajedno sa našim radnicima na održavanju, kao i za zamenu transformatora.

Prema rečima Dragana Živića, direktora Termoelektrane „Kostolac B“, pored sanacija kvarova blok je pripremljen za zimski režim rada i remontovani su doprema uglja, mlinovi, dimnjak i regulacija dimnih gasova, kotlovsko postrojenje u svim delovima opreme, koji se i inače rade u godišnjim remontima. -Podizanje snage na bloku biće postepeno obzirom da se radi o sanaciji kvarova i ugradnji trafoa dopremljenog iz Kolubare koji nije nikada bio na naponu, a stajao je dvadeset godina. Početkom ovog meseca, preciznije, 4. jula smo krenuli sa pripremom postrojenja za primopredaju, odnosno redovnom postupku kada se vrše završna ispitivanja svih uređaja na bloku. Nakon završetka ove procedure, urađena je primopredaja, tako da su svi uslovi za kretanje bloka bili spremni 10. jula. Potpala kotla izvršena je 11. jula u jutarnjim časovima, kako je bilo i planirano. Po proceduri zatim su usledile priprema kvaliteta pare i druge operacije. Nakon toga su specijalni timove iz Instituta „Nikola Tesla“, EMS-a, EPS-a i domaće elektrostruke, nastavili sa ispitivanjem uslova na „Škoda“ transformatora, koji je prebačen iz Kolubare. Ispitivanja su trajala desetak časova, nakon čega je usledila i sinhronizacija bloka B2 sa mrežom u toku 11. jula.

Inače, u skladu sa planiranom dinamikom skraćenog remonta rudarske mehanizacije i opreme koja radi u sklopu ugljenog sistema, završeni su remontni zahvati na bageru 800, pretovarnoj mašini, polukombinovanoj mašini za podizanje i odlaganje uglja na drobilani, kao i postrojenjima u objektu drobilane. Zbog nastalog kvara koji se desio 18. juna na generatoru, kada je u statorsku vodu došlo do prodora gasa vodonika, uz saglasnost EPS-a doneta je odluka da blok B2 uđe u prevremeni remont: -Iako nismo imali pripremljene sve javne nabavke neophodne za remont, organizovali smo se uz pomoć preduzeća sa kojima već imamo ugovore vezane za blok B1 i zajednička postrojenja. Na ovaj način uspeli smo da obezbedimo sve uslove za uspešnu realizaciju remonta na bloku B2. Sanacija generatora, gde je problem nastao zbog prodora gasa u statorsku vodu, uspešno je završena uz pomoć poljske kompanije „Alstom“. Nastavili smo i sa svim aktivnostima u mašinskoj sali, gde je sve već bilo pripremljeno za probna ispitivanja na turbogeneratorskom postrojenju. Na kotlovskom postrojenju bloka B2, gde smo u proteklim mesecima ostvarivali veliku proizvodnju, uradili smo sve neophodne poslove. Određene materijale za ove zahvate pozajmili smo od PD „PRIM“, čije smo radnike maksimalno angažovali u ovom remontu. Takođe, u remont bloka B2 bili su uključeni i zaposleni „Feromonta“, „Goše“, odnosno kompanije koje su već prisutne na gradilištu u TE „Kostolac B“. Ovom prilikom želim da uputim pohvale svim zaposlenima u ovoj elektrani, koji su velikim zalaganjem omogućili da remont bude uspešno završen, rekao je Živić.

Na kotlovskom postrojenju urađen je remont mlinova, koji su morali da pretrpe značajne zamene materijala: -Reč je o vanrednim troškovima jer su ovi nedostaci konstatovani tek nakon zastoja i hlađenja kotla i pregleda mlinova. Na elektrofilterskom postrojenju, u okviru reklamacije, „Energoprojekt“ odradio je neophodne aktivnosti, tako da ćemo u fazi kretanja bloka videti kako sve to funkcioniše u fazi kretanja i rada bloka. Pozitivno u ovom zastoju jeste činjenica da smo uočili benefite aktiviranja vodenih topova, koje koristimo u ložištu kotla za skidanje nalepa šljake sa zida. Ovo je dobar učinak i sada je zahvaljujući tome zašljakivanje kotla mnogo manje u odnosu na period kada nismo imali vodene topove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari