Konzorcijum većinskih vlasnika AD „Istra“ u stečaju iz Kule povukao je 1. aprila svoj Plan reorganizacije ovog preduzeća, posle čega je Trgovinski sud u Somboru proglasio bankrot ove kulske firme. Kako je saopštenu u Trgovinskom sudu u Somboru, konzorcijum koji je isti plan i predložio Sudu u decembru 2006.

Konzorcijum većinskih vlasnika AD „Istra“ u stečaju iz Kule povukao je 1. aprila svoj Plan reorganizacije ovog preduzeća, posle čega je Trgovinski sud u Somboru proglasio bankrot ove kulske firme. Kako je saopštenu u Trgovinskom sudu u Somboru, konzorcijum koji je isti plan i predložio Sudu u decembru 2006. godine, doneo je odluku da ga povuče nakon čega je stečajni sudija Trgovinskog suda u Somboru doneo zaključak kojim je određeno unovčenje stečajne mase stečajnog dužnika AD „Istra“ iz Kule i naloženo stečajnom upravniku da započne postupak unovčenja. Stečaj je u ovoj nekada vrlo uspešnoj fabrici pokrenut u septembru 2006. godine, nakon višemesečnih štrajkova radnika i malih akcionara, a pokrenut je po prijavi Poreske uprave.
U toku postupka podnet je jedan plan reorganizacije i to od strane Konzorcijuma kao ovlašćenog predlagača, vlasnika najmanje 30 odsto kapitala stečajnog dužnika i nakon tri održana ročišta u junu, avgustu i novembru 2007. godine, na kojima se glasalo o predloženom planu, Trgovinski sud u Somboru je utvrdio svojim rešenjem da je predloženi plan reorganizacije usvojen, jer ga je izglasala većina poverilaca. Međutim, poverioci su se žalili na usvojeni plan i Viši trgovinski sud u Beogradu je usvojio žalbu, ukinuo odluku i vratio predmet Trgovinskom sudu u Somboru na ponovni postupak. U podnesku koji je kod suda zaprimljen 1. aprila ove godine Konzorcijum je izjavio da povlači podneti plan reorganizacije. To praktično znači da se stečajni postupak nad AD „Istra“ iz Kule po sili zakona nastavlja bankrotstvom koje podrazumeva unovčenje stečajne mase i namirenje poverilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari