Izgradnja regionalne sanitarne deponije u Pirotu je završena i opština Pirot je zvanično preuzela odgovornost nad deponijom do potpisivanja međuopštinskog sporazuma o njenom radu i upravljanu i početku rada. Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže da je opština angažovala čuvarsku službu preko pirotskog „Komunalca“ koji će voditi računa o deponiji, objektima i instalacijama do njenog zvaničnog početka rada.


– Međuopštinski sporazum još nije potpisan jer je glavna kočnica buduće upravljanje deponijom. Očekujemo da se do kraja godine usaglasi konačan tekst sporazuma između sve četiri opštine okruga i da sporazum do kraja godine usvoje odbornici SO Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad – kaže Kostić, dodajući da je ostao da se uradi i asfaltni put do deponije i nabave neophodne mašine za njen rad.

Izgradnja deponije je počela u decembru 2008. godine. U njenu izgradnju Evropska unija uložila je 3,2 miliona evra, Eko-fond Ministarstva životne sredine 1,1milion evra, a opština Pirot oko 400.000 evra. Ostale tri opštine Pirotskog okruga nisu učestvovale finansijski u njenoj izgradnji, niti se angažovale oko realizacije celog projekta.

Deponija je namenjena odlaganju čvrstog otpada iz sve četiri opštine Pirotskog okruga – Pirota, Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada, a trebalo bi da počne da radi u martu iduće godine. Planira se da tu radi deset radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari