U organizaciji Bošnjačkog savjeta i Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori u okviru tradicionalne manifestacije „Sehara bošnjačke kulture“, u Rožajama je završena četvorodnevna manifestacija pod imenom „u pohode Zavičaju“

Gosti su bili 42 predstavnika udruženja ili organizacija koje zastupaju Bošnjake u dijaspori, iz Amerike, Švedske, Luksemburga, Njemačke, Francuske, Holandije, Hrvatske, BiH, Turske, Makedonije i Kosova.Tokom manifestacije organizovano je i trodnevno putovanje kroz Crnu Goru i druženje tokom kojeg su učesnici obišli Rožaje, Petnjicu, Berane, Gusinje, Plav, Bijelo Polje, Pljevlja, Podgoricu i Bar i posjetili kulturno-istorijske spomenike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Učesnike manifestacije na putovanju su predvodili Šerbo Rastoder, predsjednik bošnjačkog savjeta Crne Gore i Mirsad Džudžević, član vijeća i predsjednik Odbora za odnose sa dijasporom. Poslednji dan putovanja kroz Crnu Goru, gosti su posjetili Pljevlja i tokom boravka su posjetili Husein pašinu džamiju, gdje je domaćin bio Rifat Fejzić, reis islamske zajednice Crne Gore. Nakon toga gosti su posjetili i druge objekte iz bošnjačke baštine i obišli Pljevlja.

Poslednji dan manifestacije u Rožajama je održan okrugli sto u kojem su uzeli učešća brojni predstavnici kulturnog i javnog života Bošnjaka u Crnoj Gori i dijaspori.

„Dio vremena smo posvetili projektu kulturnog centra Bošnjaka u Podgorici, a razgovarali smo i o temama interesantnim za dijasporu, kojih ima dosta, a između ostalog i o revitalizaciji aerodroma u Beranama, te smo tim povodom i formirali radnu grupu koja će voditi predstojeće aktivnosti“ kazao je prof. Šerbo Rastoder. Na skupu su govorili Munir Ramdedović, u ime Asocijacije „ Prijateljstvo Luksemburg – Crna Gora“, Ferid Dizdarević u ime udruženja „Preporod“ iz Zagreba, Ismet Dedeić iz Bosne i Hercegovine, Refik Akova, poslanik u parlamentu Istanbula, a u ime grada domaćina goste je pozdravio Nusret Kalač, gradonačelnik.

U kulturnom dijelu programa učešće na manifestaciji su uzeli, Kemal Monteno, Plavski tamburaši, folklorni ansambl Centra za kulturu, kao i drugi izvođači izvorne muzike iz Rožaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari