Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine uložio je 40 miliona dinara u adaptaciju, rekonstrukciju i enterijersko uređenje levog krila Magistrata u Sremskim Karlovcima. Završetkom ovih radova, zgrada Magistrata je kompletno renovirana.

Zgrada Magistrata izgrađena je u 19. veku i ima veliki istorijski značaj. Najpoznatiji događaj koji se vezuje za ovu ustanovu jeste proglašenje Srpskog vojvodstva sa balkona ovog zdanja 1848. godine, od kada i severni deo Srbije nosi naziv Vojvodina. Danas se u levom krilu Magistrata nalaze prostorije Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije i Agencije za ruralni razvoj, dok je u desnom krilu smeštena uprava Opštine Sremski Karlovci.

U levom krilu zgrade rekonstruisan je i adaptiran podrumski prostor i prizemlje zgrade, adaptirane su sve kancelarije i velika sala na prvom spratu, izgrađena atmosferska kanalizacija i zamenjeni su krovni prozori.

Fond za kapitalna ulaganja APV nastavlja i ubuduće da ulaže u sve vojvođanske opštine, u cilju očuvanja kulturnih i istorijskih tekovina koje su značajne za sve građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari