U jednoj od kraljevskih banja Srbije, Brestovačkoj banji kod Bora, minulog vikenda, boravio je Knjaz, pridruživši se brojnim Boranima, ali i stanovnicima okolnih opština koji su došli na 18. „Dane Brestovačke banje“. Ovu tradicionalnu manifestaciju obeležili su brojni kulturni i zabavni sadržaji koji su se smenjivali tokom čitavog vikenda na nekoliko lokacija u Brestovačkoj banji.


– Posle nekoliko godina pauze uspeli smo da „Dane Brestovačke banje“ organizujemo kao dvodnevnu manifestaciju sa celodnevnim programom. Imali smo pedesetak izlagača ne samo iz borske, već i iz opština Knjaževca, Jagodina, Boljevac i Zaječar, brojne učesnike kulturnog programa i nadam se da su i učesnici i posetioci manifestacije bili zadovoljni. Planiramo da i idući „Dani Brestovačke banje“ budu višednevna manifestacija, a želja nam je da u dogledno vreme uđe u red najznačajnijih manifestacija istoče Srbije – kaže za Danas direktor Turističke organizacije Bor Žaklina Tufonić.

Pored tradicionalnog dolaska Knjaza u banju, ovu manifestaciju činili su i tradicionalna izložba suvenira, rukotvorina i starih zanata, kao i takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela „Zlatne ruke“. Izložbeni prostor za rukotvorine i stare zanate bio je u obnovljenom dvorcu Karađorđevića, a u odžakliji konaka Kneza Miloša izložbena postavka autentičnih predmeta iz perioda boravka Knjaza u Brestovačkoj banji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari