Branimir Stojančić, portparol Gradskog veća, potvrdio je za Danas da je otvaranje Sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja zakazano za 19. mart i da je gradska uprava u skladu sa važećim propisima morala da izmeni određena pravna akta kako bi objekat bio stavljen u funkciju.

– Imamo Prihvatilište za žene i decu, žrtve nasilja u porodici i žrtve trgovine ljudima, Klub za stare, Dnevni boravak i ovo je jedna od novih usluga koja će biti finansirana iz budžeta. Pitanje korisnika koji će biti smešteni u sigurnu kuću biće rešavano pravilnikom – precizirao je Stojančić.

Komisija koju čine predstavnici Grada, Ambasade SAD u Beogradu, te Fonda B92 obišla je objekat, čija je izgradnja završena, a završeno je i opremanje kako bi Sigurna kuća odmah mogla da počne da funkcioniše. Ovaj projekat započet je 2008. godine kada je potpisan protokol o namerama između Fonda B92 i tada opštine Vranje, a u njenu izgradnju uloženo je više od 350.000 evra, od čega je najveći deo sredstava obezbeđen preko Ambasade SAD i Fonda B92.

Očekuje se da na otvaranju ovog objekta bude prisutan i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, kao i predstavnici NVO Odbor za ljudska prava, volonterski tim regionalnog SOS telefona iz Vranja koji su od početka zdušno podržavali izgradnju objekta Sigurne kuće, a pokrenuli i više humanitarnih akcija za prikupljanje opreme za sigurnu kuću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari