Tokom dvomesečnog trajanja „Pirotskog kulturnog leta – Uzlet(o) 2010“ publika je videla više od 40 raznovrsnih programa ustanova kulture, organizacija i pojedinaca koji su učestvovali na konkursu za programe ove kulturne manifestacije, ocenjeno je na konferenciji za novinare u Medija centru Doma kulture.


Direktori Doma kulture, Narodnog pozorišta i Biblioteke Miško Ćirić, Gradimir Filipović i Nadica Ćirić i član Opštinskog veća zadužen za oblast vanprivrede Boban Nikolić ocenili su da je bilo mnogo programa namenjenih raznovrsnoj publici.

Pirotsko leto je sa 1,2 miliona dinara finansirala opština Pirot kao pokrovitelj, a 1,7 miliona dinara je iz budžeta Doma kulture.

Svaka od ustanova kulture pripremala je programe iz svoje delatnosti. Kako je istakla direktorka Narodne biblioteke Nadica Ćirić, ova ustanova je organizovala niz književnih večeri i sa Udruženjem građana „Dogmatika“ Festival stripa.

– Najposećenije književno veče je bilo promocija knjige „Prkos pirotske kaldrme“ Milana Paunovića, a veoma zapažene bile su i književne večeri Sretena Ugričića i Ljubice Arsić – rekla je Ćirićeva.

Prema rečima direktora Narodnog pozorišta Gradimira Filipovića, ove godine su izostale gostujuće predstave drugih pozorišta, ali je ovo pozorište igralo neke predstave iz sopstvenog repertoara. – Prvi put smo sa jednom našom predstavom gostovali u selu Temska kraj Pirota i naišli na lep prijem – rekao je Filipović.

Direktor Doma kulture Miško Ćirić rekao je da je ova ustanova zadužena za organizaciju Kulturnog leta i kompletnu logistiku, naglasivši da je publika, pored ostalog, mogla da vidi učesnike Šestog međunarodnog folklornog festivala, Letnji sajam knjiga, rafting Nišavom….

– Svi programi su realizovani, a najveće interesovanje vladalo je za fudbalski turnir u naselju „Tanasko Rajić“ koji je imao preko 30.000 posetilaca – rekao je Ćirić.

Galerija „Čedomir Krstić“ organizovala je veoma posećenu izložbu Milene Pavlović Barili, a u Muzeju Ponišavlja bile su promocije knjiga i radionice ćilima, grnčarije, grafike, duboreza i literarna radionica. Tokom Kulturnog leta radila je i Škola crtanja, održavane su dečje predstave, džez veče, koncerti…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari