Završeno PISA testiranje, ali to nije jedno istraživanje u kojem učestvuju naši đaci 1Foto: Ceo.edu.rs

U školama u Srbiji danas je završeno PISA testiranje, čije ćemo rezultate saznati početkom decembra iduće godine, ali to nije jedino međunarodno istraživanje u kojem ovog proleća učestvuju naši đaci.

U 150 škola širom Srbije u toku je ICCS istraživanje, koje će se realizovati u periodu do 13. maja.

Na testiranju će učestvovati 156 odeljenja, odnosno oko 3.450 učenika, navodi se na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je zadužen za realizaciju ovog istraživanja u Srbiji.

Međunarodno istraživanje ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) se bavi znanjima i stavovima učenika u vezi sa građanskim obavezama i aktivnim učešćem u društvu i obuhvata oblasti za koje se smatra da su u savremenom društvu sve značajnije, a to su: održivi razvoj i globalno građansko obrazovanje, digitalno građansko obrazovanje (korišćenje IKT-a za učešće u društvenim i političkim dešavanjima), migracije, stavovi mladih o političkim sistemima (poverenje u institucije i sistem) i individualno osećanje slobode i bezbednosti.

– ICCS istraživanje je sada u toku na severnoj hemisferi, u jesen 2022 je na južnoj hemisferi. Rezultati se, nakon uporednih analiza, očekuju godinu dana nakon završetka istraživanja, najverovatnije u decembru 2023. Kao i kod ostalih međunarodnih istraživanja, publikovanje nalaza se radi krajem sledeće kalendarske godine, u odnosu na godinu u kojoj je sprovedeno. Zemlje učesnice nemaju uticaj da menjaju ovu planiranu dinamiku objavljivanja rezultata, niti će imati relevantne rezultate za objavljivanje pre ovog roka – pojašnjava za Danas Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Ovo istraživanje organizuje Međunarodna asocijacija za evaluaciju obrazovnih postignuća – IEA iz Holandije, a u Srbiji ga sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Prošle godine osmaci su učestvovali u probnom testiranju.

Učenici četvrtog razreda iz 30 osnovnih škola u martu su imali priliku da učestvuju u probnom TIMSS istraživanju, koje je dobro poznato našoj javnosti, a novina ovogodišnjeg ciklusa je što su deca zadatke rešavala na kompjuterima.

Kroz ovo testiranje se isprobavaju procedure za proveru znanja četvrtaka iz matematike i iz prirodnih nauka, a glavno testiranje nas očekuje na proleće 2023.

I ovo istraživanje se radi pod kapom Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari