U Termoelektrani „Kostolac B“ naredne godine očekuje se realizacija projekata obuhvaćenih Prvom fazom kineskog kredita. Nakon prošlogodišnje revitalizacije bloka „B2“, 2014. godine biće urađena i revitalizacija bloka „B1“.

Reč je o obimnim zahvatima, koji će zahtevati maksimalno angažovanje svih učesnika, istakao je direktor TE „Kostolac B“, Dragan Živić: – Vršimo pripreme za sledeću godinu, kada nas očekuje revitalizacija bloka „B1“. Za turbogeneratorsko postrojenje već imamo potpisan ugovor sa „Alstomom“, tu je planirana zamena delova turbine, kao i zamena stanica generatora. Cela aktivnost kreće 1. marta. Kod nas u TE „Kostolac B“ i Institutu „Mihajlo Pupin“ rade se pripreme i privodimo kraju završne dogovore, koji obuhvataju izradu gantograma i uputstava. Aktivnosti na kotlovskom postrojenju se odvijaju po planu. Tu nam je partner kineska korporacija „CMEC“ sa svojim podizvođačima. Pripremamo gradilišta i očekujemo dolazak njihovih sredstava koja su prva u redu za demontažno – montažne radove, znači montaža njihovih kranova i ostale opreme, koja će biti korišćena za demontažu elektrofiltera, slično kao što je urađeno na bloku „B2“ u 2012. godini. U 2014. godini nas očekuje i povećan obima posla na kotlovskom postrojenju, radi se o zameni elektrofiltera, zameni delova kotla u skladu sa dogovorenim planovima naše kompanije i kineskih partnera.

Izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova takođe se finansira iz sredstava obezbeđenih kineskim kreditom. Nakon završetka izgradnje, ovo postrojenje će u značajnoj meri doprineti smanjenju emitovanja štetnih materija u vazduh: -Takođe, radimo pripreme za izvođenje građevinskih radova u ovoj godini, koliko nam to vremenske prilike dozvoljavaju, na objektu za odsumporavanje. Treba reći da je reč o sistemu za odsumporavanje koji će po prvi put biti napravljen u Elektroprivredi Srbije. Završavamo pripremne radove i očekujemo da ubrzo dobijemo sve potrebne dozvole da bismo mogli da počnemo sa aktivnostima. Sistem za odsumporavanje obuhvatiće rad oba bloka i naša namera je, da naredne godine prilikom sinhronizacije bloka „B2“, i ovaj sistem bude spreman za pištanje u rad, rekao je direktor Živić. Viši stupanj u zaštiti životne sredine biće dostignut zahvaljujući i drugom projektu, na kojem se intenzivno radi ove jeseni: -Ovih dana radili smo sa delom EPS-a, koji se odnosi na zaštitu životne sredine, na projektu postrojenja za otpadne vode. Privodimo kraju finansijsku konstrukciju, a ovo postrojenje bi takođe trebalo da bude izgrađeno naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari