Za okončanje radova na Vodosistemu „Barje“, koji se gradi dve decenije, pa je prozvan leskovačkim Skadrom na Bojani, ove godine će biti uloženo 40 miliona dinara. To je, u stvari, samo jedan od petnaest projekata koji će biti finansirani sredstvima Nacionalnog investicionog plana.

Za okončanje radova na Vodosistemu „Barje“, koji se gradi dve decenije, pa je prozvan leskovačkim Skadrom na Bojani, ove godine će biti uloženo 40 miliona dinara. To je, u stvari, samo jedan od petnaest projekata koji će biti finansirani sredstvima Nacionalnog investicionog plana. Za Leskovac i čitav jug Srbije od izuzetne važnosti je nastavak radova na autoputu, poznatom kao „koridor 10“, od centra Jablaničkog okruga do Preševa, odnosno srpsko–makedonske granice. Taj projekat je jedan od pet najvećih koji se finansira sredstvima NIP.

Sredstva NIP-a za opštine Borskog okruga

Kladovo, Majdanpek, Negotin, Bor – Deo finansijskih sredstava iz budžeta Nacionalnog investicionog plana za 2008. biće dodeljen i za četiri opštine Borskog okruga u kojima će biti finansirano petnaestak projekata, mahom onih koji se odnose na razvoj infrastrukture. Reč je o izgradnji međunarodnog pristaništa za putničke brodove u Kladovu, nastavku poslova na višegodišnjim projektima kao što su industrijska zona u Majdanpeku i uređenju arheološkog nalazišta Lepenski vir sa pristaništem i nastavku izgradnje pilot sistema za navodnjavanje Negotinske nizije.

U opštinu Kladovo treba da se „slije“ oko 80 miliona dinara, a gotovo tri četvrtine sredstava namenjeno je za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa. Najveći deo sredstava NIP-a će u opštini Majdanpek biti upotrebljeno za nastavak realizacije višegodišnjih projekata kao što su industrijska zona Majdanpek i arheološko nalazište Lepenski vir – pristanište, saznaje Danas od zamenice predsednika opštine Majdanpek Branke Karavidić. Kada je reč o opštini Bor, za razvoj infrastrukture dodeljeno je 30 miliona, za izgradnju i sanaciju lokalnih puteva 40 miliona, a izgradnju i sanaciju magistralnih i regionalnih puteva Bor – Zaječar 120 miliona dinara. Za razvoj infrastrukture u negotinskoj opštini predviđeno je 27,5 miliona dinara sredstava NIP-a.

Leskovčani su predložili, što je i prihvaćeno, da se sagradi 50 stanova za socijalno ugrožene stanovnike za šta će biti uložena 42 miliona dinara. Smatra se da je za grad, koji inače slovi za jedno od neuređenijih središta u Republici, od velikog značaja ulaganje 40 miliona u centralno postrojenje za preradu otpadnih voda. U realizaciju ovog nauma trebalo bi svojim sredstvima da učestvuje i Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj.
Sredstva su planirana za regulisanje kanalizacione mreže u više mesnih zajednica, jer su prošlogodišnje poplave koje su pogodile i leskovački kraj pokazale da bi štete bile znatno manje da su naselja bila uređenija. Na udaru vodenog talasa su se posebno našla neka sela u blizini samog grada, poput Bobišta i Bratmilovca, i naselja Ančiki, gde će biti uloženo oko 20 miliona dinara. Leskovačka sela Barje i Bratmilovce dobiće 40 miliona dinara za gradnju škola, za sanaciju lokalnih puteva planirano je ulaganje od 30 miliona dinara, a u gradnju desetak terena za male sportove uložiće se oko deset miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari