Postupak rehabilitacije generala Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini i vođe Ravnogorskog pokreta, u završnoj je fazi – izjavila je Aleksandra Andrić, punomoćnica predlagača Mihailovićeve rehabilitacije, posle jučerašnjeg svedočenja istoričara Veselina Đuretića i Koste Nikolića pred Višim sudom u Beogradu.



Ona očekuje da će na sledećem ročištu, koje je sudija Aleksandar Ivanović zakazao za 25. januar, „suđenje biti završeno, posle čega će sud odluku u pisanoj formi dostaviti strankama u postupku“.

Aleksandra Andrić kaže da predlagači rehabilitacije nemaju nove dokazne predloge, a da na rad sudskog veća ne utiče žalbeni postupak zbog žalbe predlagača na datum koji je Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio datumom Mihailovićeve smrti – 31. jul 1946, iako svi dostupni izvori ukazuju da je likvidiran u noći između 16. i 17. jula. Ona smatra da na proces rehabilitacije neće uticati ni za sledeće ročište najavljeno saslušanje istoričara Branka Latasa na predlog Subnora i zahtev sudije Ivanovića da Istorijski arhiv muzeja u Čačku dostavi sudu arhivsku građu u vezi s prekim sudovima od 1941. do 1945. u ovom delu Srbije.

Istoričar Kosta Nikolić izjavio je juče pred Višim sudom da je, prema njegovim saznanjima, jedini preki sud na teritoriji Čačka tokom Drugog svetskog rata bio onaj koji su 1941. zajedno formirali pripadnici ravnogorskog i partizanskog pokreta, kako bi razrešili međusobne sukobe, ali nije funkcionisao. Nikolić je rekao da su preki sudovi postojali samo posle Drugog svetskog rata, mada se u dopisima Subnora dostavljenim sudu tvrdi da su u okolini Čačka radili preki sudovi sastavljeni od pripadnika Ravnogorskog pokreta, Nedićevaca i Ljotićevaca, kojima su komandovali Nemci.

– Rehabilitacija generala Mihailovića neće usporiti evropski put Srbije i njen ulazak u EU, kako neki tvrde. Srbija je jedina država u regionu koja nije ispoštovala više rezolucija Evropskog parlamenta o suočavanju sa totalitarnim nasleđem. U montiranom procesu general Mihailović nije osuđen kao ratni zločinac, niti za komandnu i ličnu odgovornost za ijedno ubistvo, nego kao izdajnik narodnooslobodilačke borbe, čiji je polet kočio parolom „Nije vreme za ustanak“, zbog brutalne odmazde okupatora. On nije imao nikakav sporazum sa Nemcima, za razliku od partizana koji su sa njima 1943. potpisali sporazum o nenapadanju i efektivnoj borbenoj saradnji u slučaju iskrcavanja saveznika na Balkan, kako se prvobitno planiralo – naglasio je Nikolić.

On ističe da je general Mihailović „osuđen i zbog širenja parole – ‘Jače srpstvo, jača Jugoslavija’“ i da mu je „suđeno kao simbolu celog državnog i političkog poretka Kraljevine Jugoslavije i drugog jugoslovenskog pokreta“. 

Uzajamne uvrede

Pred zgradom Višeg suda juče s okupio manji broj i pristalica i protivnika rehabilitacije generala Mihailovića, kojih je zajedno bilo manje nego pripadnika policije koji su bili zaduženi za sprečavanje sukoba. Ipak, to ih nije sprečilo da razmenjuju uvrede. Protivnici Mihailovićeve rehabilitacije uzvikivali su „Draža, Gotovina – sluge okupatora“ i „Bando buržujska“, držali su plakat „Narod mu je već presudio“, a viđene su i zastava Nove KPJ i majica sa likom Staljina. Brojniji „ravnogorci“ uzvratili su uzvicima: „Bando ustaška“, „Ratko Mladić“. Na pesmu „Po šumama i gorama“, odgovorili su istom merom: „Druže Tito, Srbi tebe lažu, oni vole generala Dražu“, „Od Topole pa do Ravne Gore“ i transparentom: „Ponosni smo na Čičina dela, uz njega stoji srbadija cela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari