U Privrednom društvu „TE-KO“ teku završne pripreme za zimsku sezonu pri čemu se očekuje stabilan rad termokapaciteta. Van proizvodnje su trenutno svi blokovi u Kostolcu po nalogu dispečerskog centra EPS-a i na kretanje ovih dana čekaju nedavno remontovan blok A1 u TE „Kostolac A“, snage 100 megavata i B2 u TE „Kostolac B“, snage 350 megavata, a kao glavni razlog je ušteda uglja neophodnog za nastupajuću zimsku sezonu.

Na deponijama se trenutno nalazi 380.000 tona uglja, ali je u toku rekonstrukcija ugljenog sistema, koja će trajati do 10. oktobra. To je i bio razlog da se ne troše rezerve sa deponija u narednih desetak dana. Krajem novembra očekuje se i kretanje bloka B1, čija je revitalizacija u jeku svih radova. Pripreme za zimsku sezonu su u punom jeku, a sudeći prema završenom remontu na najstarijem bloku treba očekivati stabilan rad i redovno snabdevanje toplotnom energijom gradova Požarevac, Kostolac i okolnih naselja, saopštio je list „TE-KO“ Kostolac. -Da tako je, kaže Radovan Bogdanović, direktor TE „Kostolac A“. Na ovom bloku radili smo kapitalni remont, koji je bio od izuzetne važnosti za dalji stabilan rad. Radovi su završeni kvalitetno i moram da kažem da očekujemo njegov stabilan rad narednih zimskih meseci. Blok je isproban i spreman je za kretanje u skladu sa potrebama elektroenergetskog sistema. Ovo je prvi kapitalni remont nakon revitalizacije 2007. godine i posle 50.000 sati rada, zatečeno stanje vitalne opreme je sasvim solidno, a svi detektovani nedostaci i oštećenja otklonjeni su tokom remonta. Na realizaciji ovog remonta bile su angažovane domaće firme i u 55 dana urađeni su svi planirani radovi. -Remont na bloku A2 je počeo i planiran je da traje 30 dana, a radiće se revizija turboagregata, remont kotlovskog postrojenja, revizija i remont elektro opreme, servis opreme za regulaciju i upravljanje i otklanjanje svih problema pogonskih u toku eksploatacije. Ti poslovi idu utvrđenom dinamikom. Tokom ovih remontnih aktivnosti izvršiće se i revizija toplifikacionih postrojenja, tako da se može očekivati i nadalje stabilna isporuka toplotne energije. – Što se tiče priprema za zimsku sezonu deponija je puna. Na njoj se nalazi 90.000 tona uglja što je maksimalna popunjenost. Nadamo se da će Kopovi u predviđenom roku završiti svoje remonte, tako da ne očekujemo probleme po tom pitanju, istakao je Bogdanović.

Stanje u Termoelektrani „Kostolac B“ pred zimsku sezonu je u znaku revitalizacije bloka B1, koji će, prema planu radova, za nešto više od dva meseca biti na elektroenergetskoj mreži. Kada se radi o bloku B2, on je od početka avgusta, nakon redovnog remonta i sanacije kvara na turbogeneratoru u proizvodnji sa maksimalnim parametrima. Ovih dana je potisnut iz proizvodnje po nalogu EPS-a. Međutim, ovaj blok je spreman da uđe u proizvodnju. -Mi smo zadovoljni radom bloka B2 i urađenim remontnim radovima. Tu je zamenjen i trafo, tako da je on stabilan i pouzdan u proizvodnji, kaže Dragan Živić, direktor TE „Kostolac B“. Kada se radi o toku revitalizacije one su u potpunosti po planu radova. Turbina je stigla iz „Alstoma“ i u toku je priprema za njenu montažu. Takođe i na kotlovskom postrojenju na kome su nagažovani kineski partneri, radovi se odvijaju po gantogramu. Na modernizaciji mlinova su takođe u punom jeku radovi, a izvođači su firme „Feromont“, „Hitači“ i „Minel kotlogradnja“.

Test dokle smo stigli ili tačnije da li su svi radovi u skladu sa planovima, biće sagledano 20. septembra. Uslediće ispitivanje cevnog sistema kotla i kotlovskog postrojenja. Sve u svemu, narednih dva meseca zaista su udarne za završetak revitalizacije. Mi duboko verujemo da ćemo u daljem delu zimskog perioda sa oba bloka, kao i ranijih godina raditi stabilno i pouzdano i sistemu isporučivati maksimalnu proizvodnju. Na deponiji je trenutno 300.000 tona uglja, što je gornja granica popunjenosti, tako da ne očekujemo nikakve probleme u proizvodnji, naglasio je Dragan Živić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari