Delegacija kineske kompanije CMEC i Eksim banke boravila u boravila je u Kostolcu, gde je sa pregovaračkim timom Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ razgovarala o završnim detaljima pre odobravanja ugovora o zajmu za realizaciju druge faze kreditnog aranžmana sa Kinom.

Govoreći o drugoj fazi paketa projekata u Kostolcu, koji obuhvata izgradnju novog bloka u Termoelektrani „Kostolac B“ i proširenje proizvodnih kapaciteta PK „Drmno“, Vang Hun, zamenica predsednika kompanije „CMEC“ je istakla da je ova kompanija, koja će učestvovati u realizaciji ovih projekata, formirala svoj tim nakon prošlogodišnjeg potpisivanja komercijalnog ugovora: -U prvoj fazi smo stekli dosta iskustva i sada pripremamo projekte za drugu fazu. Na terenu smo započeli geotehnička istraživanja, očekujemo da to završimo sledećeg meseca, a onda zvanično počinjemo izradu idejnog projekta. Glavni posao za CMEC u ovom trenutku je da se što kvalitetnije urade pripremni radovi. Sada proučavamo vašu zakonsku regulativu i standarde, kako bismo dobili licence i dozvole neophodne za što skoriji početak radova. Posle potpisivanja ugovornog sporazuma za aplikaciju kredita počinjemo sa radovima u drugoj fazi, navela je Vang Hun.

Poseta predstavnika Eksim banke, po rečima Dragana Jovanovića, direktora PD „TE – KO Kostolac“, spada u redovnu proceduru. U fazi odobravanja međudržavnog zajma banka obilazi mesto investicije i razgovara sa investicionim partnerima: -Već drugi dan vodim veoma detaljne razgovore sa predstavnicima banke i dajemo im sva obaveštenja, koja su im još uvek potrebna da bi doneli konačnu odluku na bordu o odobravanju zajma, kaže Jovanović. Mi očekujemo i dobro bi bilo da to bude što pre i nadam se da ćemo u nekom kratkom roku imati predlog sporazuma o zajmu. Sa kineskim partnerima potpisali smo ugovor komercijalni u kome smo definisali sve tehničke, ekonomske, komercijalne, pravne elemente i taj ugovor će praktično stupiti na snagu potpisivanjem sporazuma o zajmu i njegovom ratifikacijom u Skupštini Srbije. Tada će početi i realizacija ugovora, a bilo bi realno da to bude u drugoj polovini ove godine.

Revitalizacija bloka B1 u Termoelektrani „Kostolac B“, kao jedan od projekata iz prve faze kineskog kreditnog aranžmana, počinje 1. marta, a kako je naveo Dragan Jovanović, ovaj veliki projekat će se raditi zajedno sa kineskim partnerima. Plan je da se taj posao završi do kraja novembra i da blok B1 od decembra krene sa punom snagom, a to podrazumeva da prvi put u svom životnom veku da izađe na snagu od 350 megavata, što je već i učinjeno sa blokom B2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari