Centralni događaj državne i verske proslave 1700 godina Milanskog edikta biće sveta arhijerejska liturgija koju će u nedelju 6. oktobra u Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene služiti patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej, uz sasluženje patrijaraha i predstavnika svih pomesnih pravoslavnih crkava.

 Završnu liturgiju pratiće niz verskih, kulturnih i političkih događa u Nišu, Beogradu i Podgorici, koji su počeli sinoć, a završiće se 8. oktobra, potvrđeno je na zvaničnom sajtu manifestacije „Milanski edikt 313- 2013 Srbija“ i u Niškoj pravoslavnoj eparhiji.

Sveta arhijerejska liturgija počeće u 9 časova i trajaće tri sata. Prema najavi Niške eparhije, najpre će je služiti patrijarh Vartolomej, a onda po starosti patrijaršija i redu dostojanstva poglavari i predstavnici aleksandrijske, antiohijske, jerusalimske, ruske, srpske, bugarske, gruzijske i rumunske patrijaršije. Nakon toga, službu će obaviti predstavnici autokefalnih crkava koje nemaju rang patrijaršija već arhiepiskopija, kao što su kiparska, atinska, albanska, kao i mitropolija varšavska i poljska, te čeških zemalja i Slovačke. Patrijarh srpski Irinej odlikovaće goste ordenom Svetog cara Konstantina Velikog.

Pored izaslanstava pravoslavnih crkava, centralnoj liturgiji u Nišu prisustvovaće predstavnici istočnih dohalkidonskih crkava, visoka delegacija Vatikana, sa predstavnicima Rimokatoličke crkve iz regiona, koju će predvoditi kardinal Jozef Tomko, čelnici crkava Reformacije, kao i „različitih hrišćanskih organizacija i uduženja iz Evrope i sveta“. Očekuje se i dolazak najviših državnih predstavnika Srbije, kao i predstavnika država iz regiona, diplomatskog kora i „uticajnih ličnosti iz javnog i kulturnog života“.

Izaslanstva pravoslavnih crkava stići će u Srbiju u petak 4. oktobra, kada su u Beogradu predviđeni prvi susreti sa patrijarhom Irinejem i arhijerejima. Građani Beograda imaće priliku da u subotu 5. oktobra ujutru u Sabornom hramu pozdrave pravoslavne patrijarhe, arhiepeskope i druge goste. Potom će uslediti zvanični prijemi i razgovori sa patrijarhom srpskim i arhijerejima, kao i sa najvišim državnim predstavnicima Srbije.

Proslava počela u Nišu

Završnica obeležavanja jubileja Milanskog edikta počela je sinoć u Svetosavskom domu u Nišu izložbom nakita „Snovi Hilandara“. Za četvrtak 3. oktobar uveče predviđen je doček čudotvorne Ikone Majke Božije sićevačke, na platou ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu, a za naredni dan uveče doček čestice Časnoga Krsta i svete desnice svetog Jovana Krstitelja, koje će stići na niški aerodrom Konstantin Veliki, a potom biti izložene u niškom Sabornom hramu. U ponedeljak 7. oktobra biće osveštana crkva svetog Simona monaha u okviru niške kasarne Knjaz Mihajlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari