Iranska predizborna nadmetanja ulaze u završnu najžešću fazu. Glavni rivali Hosein Musavi, umereni kandidat i sadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad glavne su zvezde brojnih masovnih skupova u Teheranu i šire.

Veliki broj Musavijevih birača formirali su čak ljudski lanac dugačak nekoliko kilometara dugačak duž Valiazr avenije, glavnog predstoničkog puta sever -jug, signalizirajući veliki izazov za predsednika. Ahmadinedžadov kamp, s druge strane, organizuje sopstvena okupljanja u karnevalskoj atmosferi, na trgovima prestonice. Saobraćaj širom grada je gotovo onemogućen proteklih nekoliko dana, čak je zabeleženo i nekoliko okršaja i incidenata između pristalica dva tabora. Musavi (67), iranski premijer tokom 1980-ih istakao se kao ozbiljan izazivač Ahmadinedžada na izborima koji se održavaju u petak, što je bilo veliko iznenađanje za analitičku javnost. Procenjuje se da je baza njegove podrške uglavnom stanovništvo prestonice, dok vladajuću elitu podržavaju uglavnom građani u manjim gradovima i ruralnim sredinama. Nemoguće je precizno proceniti koliki je broj ljudi prisustvovao jučerašnjem predizbornom skupu Musavija, koji je uglavnom prošao mirno. Pojedini tvrde da je reč o najvećim demonstracijama u Teheranu za gotovo više od jedne decenije, čak većim od masovnih skupova Ahmadinedžada širom zemlje.

Kontrast između dva kampa je potpuno jasan. Musavija podržavaju uglavnom mladi i urbani ljudi. Mnoge mlade žene koje su juče činile ljudski lanac na meti su optužbi konzervativaca, zbog njihove nemarnosti kada je reč o nošenju vela na glavi. „Ahmadinedžad nije učinio ništa dobro za ovu zemlju“, kaže Neda Ahmadi (30), sa plavim krejonom na očima i džinsom koji viri ispod njene haljine. „Musavi može da poboljša odnose zemlje sa drugim državama i izađe u susret potrebama naroda“. Lida, žena koja je učestvovala u okupljanju pristalica predsednika, s druge strane, naziva Ahmadinedžada pravim čovekom koji vodi jednostavan život.

Pristalice Ahmadinedžada, portretišu predsednika kao Ajatolaha Alija Homeinija, vrhovnog lidera zemlje, koji je na vrhu složenog sistema vladavine zemlje. U Musavijevom ljudskom lancu, viđeni su antivladini baneri na kojima piše „laži su zabranjene“ i uzvikuju „Ahmi, baj, baj“. Mlade žene i muškarci bili su vezani zelenom vrpcom, simbolom hrabrosti u Iranu.

„Veoma će biti uzbuljivo videti ko će u stvari osvojiti ovonedeljne izbore“, kaže jedan diplomata. U najmanju ruku, dodaje ovaj diplomata, već sada se može predvideti da će ovi izbori biti veoma posećeni. Stručnjaci se slažu da u slučaju veće izlaznosti postoji veća šansa za Musavija da smeni Ahmadinedžada, verovatno u drugoj rundi glasanja. Iransko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da se nadaju rekordnoj izlaznosti među 46 miliona registrovanih birača.

Na sajtu teheranskog biroa, neimenovani sveštenik navodi: „Ukoliko je neko izabrani predsednik i povredi islamske vrednosti, koje širi Ahmadinedžad po Libanu, palestinskim teritorijama, Venecueli i drugim mestima, protivno je islamu glasati za tu osobu.

Prema izbornim pravilima ukoliko nijedan kandidat ne osvoji neophodnih 50 odsto podrške, druga runda glasanja biće održana nedelju dana kasnije. Osim Musavija i Ahmadinedžada, u trci za predsednika još se nalaze Mohsen Rezaji, bivši komandant revolucionarne garde. On računa na podršku konzervativnih birača. Osim njega tu je i Mehdi Karubi, reformista i bivši predsednik iranskog parlamenta, koji je bio kandidat i na izbroima 2004, ali je ispao iz trke već u prvom krugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari