– Možda ću biti prvi Srbin koji će se zbog Srba iseliti sa Kosova – upozorila je nedavno Stojanka Petković, poslanica G17 Plus, obaveštavajući, sa skupštinske govornice, javnost da je ponovo prećeno njoj i njenoj porodici. Na njenu porodičnu kuću u Zvečanu 16. novembra bačen je Molotovljev koktel.

– Možda ću biti prvi Srbin koji će se zbog Srba iseliti sa Kosova – upozorila je nedavno Stojanka Petković, poslanica G17 Plus, obaveštavajući, sa skupštinske govornice, javnost da je ponovo prećeno njoj i njenoj porodici. Na njenu porodičnu kuću u Zvečanu 16. novembra bačen je Molotovljev koktel. Počinioci nisu otkriveni, a Petković kaže da ih je sam bog spasao, jer su napadači promašili sobu u kojoj su spavale njena skoro nepokretna svekrva i ćerka.
– Jedan policajac Kosovske policijske službe javio se mom suprugu 12 dana od napada i rekao da je preuzeo slučaj. Čujemo nezvanične informacije, ali zvaničnih još nema – kaže Petković. Ona je ubeđena da iza napada stoje Srbi, ali ne želi da spekuliše ko su naručioci i napadači. „Rekla sam i ponavljam da su to počinili Srbi jer znam ko mi je pretio. Prećeno mi je sa više strana, obraćala sam se zbog toga mnogima, pa sam i na skupštinskom Odboru za Kosovo i Metohiju govorila“, navodi Petković. Skupština Srbije zvanično je osudila napad, ali nadležni odbori za KIM i za bezbednost nisu raspravljali o ovom slučaju. Petković odbacuje tvrdnje koje se pre svega čuju iz redova poslanika SPS da je izvor njenih problema to što se prijavila na kosovske izbore.

Lepša vremena

– Kao mlada devojka bavila sam se sportom, rukometom i odbojkom. RK „Ibar“ iz Leposavića bio je u Drugoj saveznoj ligi, a 1978. učestvovale smo u Kupu Jugoslavije koji je igran u ljubljanskom „Tivoliju“. Došle smo do polufinala, što je bio veliki uspeh i izgubile. Naš klub je bio siromašan, pa nam je susedni albanski nudio da izgubimo kako bi one išle. Nismo htele da predamo meč, pobedile smo i otišle u Ljubljanu. Jedva smo skupile novac za put, pa uz put nigde nismo stajale da jedemo i pijemo već smo od kuće nosile sendviče, priseća se Petković „lepših vremena“.

Ona objašnjava da se G17 Plus nije prijavila ni za izbore za Skupštinu Kosova ni lokalne. „Stav države Srbije u početku nije bio jasan, pa su u tri srpske opštine podnete liste građanske inicijative G17, čime smo želeli da upozorimo našu državu Srbiju da se može desiti da albanske stranke sa 100 glasova osvoje vlast u srpskim opštinama. Bila sam na listi za opštinu Zvečan, ali čim je država odlučila da ne učestvujemo ni na lokalnim izborima, povukli smo kandidature. O tome smo obavestili i našu javnost i OEBS“, objašnjava Petković.
Prema njenim rečima, njen politički progon nije od juče, već počinje kad se kandidovala za izbore za Skupštinu Srbije na listi G17 Plus.“ Neki su mi govorili da sam mogla da izaberem drugu stranku. Zameraju mi i zalaganje da se država pozabavi lošim radom Koordinacionog centra, da vidimo kako su trošene pare namenjene Kosovu, o čemu sam govorila i na sednicama Odbora za KIM. Očigledno je to nekome zasmetalo“, navodi Petković. Poslanica G17 Plus kaže da je napad „snažna poruka“ njenoj stranci, članstvu i simpatizerima da mogu proći kao ona, samo zato što „možda misle malo drugačije nego političari koji vode glavnu reč“. G17 Plus ipak planira osnivanje pokrajinskog odbora za Kosovo.
Kao i većina kosovskih Srba, porodica Petković je u dilemi je da li da ostane na Kosovu. Njihova dilema pojačana je ne samo naznakama pojedinih zapadnih zemalja da će priznati očekivano jednostrano proglašenje nezavisnosti Pokrajine već i napadom i pretnjama. „Ja i cela moja porodica smo uplašeni. Uporedila bih svoju situaciju sa pregovorima o statusu Kosova. Svesna sam da je neko mnogo moćniji od mene mogao da me uništi. Isto tako, neko mnogo moćniji od Srba na Kosovu želi da da državu Albancima na Kosovu. Mi nismo dovoljno jaki da se odbranimo. Nisam sigurna šta će se događati ako Kosovo proglasi nezavisnost uz podršku SAD i EU. Deo Srba koji ima porodice i imovinu u centralnoj Srbiji odmah će se iseliti. Uvek sam govorila da ću ostati ako ostane većina i ako me ne budu maltretirali i tukli, ali sada ćemo ja i moja porodica dobro razmisliti“, navodi naša sagovornica. Prema njenim rečima, njena porodica nema ni imovinu ni obezbeđen posao van Kosova.
Stojanka Petković rođena je u Leposaviću 1959. godine. Njena porodica je poreklom iz obližnjeg rudarskog sela Jelakce. Potiče iz siromašne radničke porodice, a njeni roditelji i danas žive u Leposaviću. Porodica njenog supruga je iz Zvečana. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Od 1982. do 2004. godine radila je u „Trepči“. Od 2004. do danas zaposlena je kao šef finansija u obdaništu u Zvečanu, koje je sa 260 dece najveće u tom delu Kosova.
– Na pitanje da li je, kao rođena Kosovka komunicirala sa Albancima odgovara da je to bilo retko jer je veći deo života provela u čisto srpskim sredinama. „Albanski ne govorim. Nikada između Srba i Albanaca na Kosovu nisu bili bliski odnosi. Neki tvrde da su u vreme komunizma bili dobri međuetnički odnosi, ali to nije tačno“, smatra ona.
U politici je 17 godina, ali tvrdi da devedesetih kada su kosovski Srbi masovno podržavali Slobodana Miloševića nije bila za SPS i da joj je bilo jasno da je to pogrešna politika. Pre G17 Plus bila je član i funkcioner Socijaldemokratije Vuka Obradovića. Učestvovala je na parlamentarnim izborima na Kosovu od dolaska Unmika bila poslanik koalicije „Povratak“.
– Putovali smo blindiranim transporterima na sednice. Bila sam svesna zločina počinjenih od dolaska međunarodnih snaga nad Srbima i bilo me je veoma strah. U Skupštini Kosova nije bilo nikakvog kontakta između Srba i Albanaca. Onda su krenuli odlasci delegacija po inostranstvu. Jedan od prvih je bio odlazak delegacije poslanica kosovskog parlamenta u Nemačku. Bila sam u toj delegaciji kao predsednik Odbora za socijalnu zaštitu. Počela je komunkacija, ali kad smo se vratili na prištinski aerodrom bilo je sve po starom. Imala sam utisak da su Albanke na strani htele sa nama da pričaju i to otvoreno, ali kad se vratimo na Kosovo, ta komunikacija je prestajala. Pravile su se da nas ne vide – primećuje Petković. Priseća se i događaja iz restorana kosovske skupštine kada je za njen sto prišla koleginica albanske nacionalnosti. „Popile smo kafu, a nju su posle Albanci napali kako može da sedi sa jednom Srpkinjom“.
Porodica Petković politički je aktivna. Stojankin suprug Nebojša takođe je najpre bio u Socijaldemokratiji, ali je pre nje prešao u G17 Plus. Sada je predsednik G17 Plus u Zvečanu, bio je odbornik i član Odbora za bezbednost u Zvečanu. Dever je bio funkcioner u Zvečanu i takođe je politički aktivan. Stojanka ima dvoje dece, sina koji radi, i ćerku koja je student četvrte godine psihologije u Kosovskoj Mitrovici. Na pitanja o slobodnom vremenu, Petković odgovara da je toliko opterećena porodicom i pregovorima oko Kosova da nema vremena ni za šta drugo.
– Kad ne zaseda Skupština, idem kući, radim, vikende provodim sa porodicom. Spremam kuću, kuvam, perem… Gledam da pomognem ćerki na koju su sad pale sve kućne obaveze, a ona mora da uči – navodi Stojanka Petković. „Zaželela sam se bezbrižnog života. Kada šetam Beogradom i vidim ljude kako sede u kafićima, parku, čitaju novine, šetaju pse, zavidim im i poželim da mogu sebi to da dopustim“, zaključuje sa setom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari