Zbirka i izbor poezije Desanke Maksimović izbačeni iz gimnazije

Ostavite komentar


    1. Grešite, gospodine Popoviću.Nušić je trebalo da bude prvi, jer poeziju ionako niko ne čita, ali što se Nušića tiče, mnogo je „opasan“. Ima kod njega za svakog po nešto, počev od „Narodnog poslanika, „Sumnjivog lica“, „Mister Dolara“, a i onaj lažni „Dr“ nije za bacanje. Što se pak „Gospođe ministarke tiče,“ ona jeste malo izvan „epohe“ jer se danas više ne zna ko je kome rod, usled rodne ravnopravnosti. Ali ima i „Vlast“, tj. Nušićeva, te taman i da mu sve njige spale, ostaće opet bar Aleksa Žunjić a može i ona manje poznata jednočinka, „Svinja“

      1. Zajedno sa Nušićem i Radoje Domanović! Stradija, Vođa, Danga… To je opasno štivo, kao da je pisano sada.

    2. Mislim da „poezija“ Cece i Lepe Brene imaju šansi da iz školskog štiva proteraju i zamene „komplikovane“ stihove Desanke Maksimović. Mi smo u tom stadijumu. U stadijumu ružnog crva koji nikada neće postati leptir. Polovina dbevnih novina prenosi „vesti“ iz „POareova“ i „Zadruge“ prateći otvorenu prostituciju, kao i šta rade srpski gorostasi po splavovima i kafićima. Imamo sreće da je „srpska majka“, ovih dana postala i „srpska baka“. Ko je uopšte ta Desanka Maksimović?!

  1. Ovo je nepostovanje i izdaja ne samo nase vec svetske kulturne bastine. Pocinioci izdaje ne znaju za STREPNJU. Trazim njihove ostavke.
    Predlog kazne: da im se pusta Desankina STREPNJA do njihovog javnog pokajanja.

  2. Potpuno podržavam inicijativu, čiju god, da se Desanka Maksimović „izbaci iz lektire“. Zaista joj nije mesto u mladim generacijama koje već godinama tzv.malu maturu, proslavljaju uz pesme „srpske majke“, od pre neki dan i „bake“, Svetlane Arkanović, a nađe se tu i poneki Aca Lukas, i slični umetnici. Štaviše, trebalo bi pod hitno napraviti radikalnu reviziju proznih dela, namenjenih učenicima gimnazija, ako takvih još ima, te tako umesto Andrića, rođenog Hrvata, i racimo Meše Selimovića, muslimanske vere, uvesti sabrana dela dr Vojislava Šešelja, duhovnog oca, a sada već očuha, vladajuće klike, mada naslove njegovih remek-dela ne bih ovde navodila, jer to podleže cenzuri. A da je Desanka Maksimović kojim volšebnim slučajem još živa, sigurna sam da bi i za njih „tražila pomilovanje“, mada njima, a bijim se ni nama, nema ni spasa ni pomilovanja.

  3. Kao ucitelj radim 25 godina i smatram da nikako dela Desanke Maksimovic ne treba da budu izbacena iz programa.Uceci njene stihove ucenici odlicno savladaju stilske figure, a nauce i da osluskuju prirodu i da u njoj traze mir.

  4. Bravo za komisiju… Doći će ubrzo dan kada će Pinkov rijaliti izučavati naši gimnazijalci jer su rijaliti deo evropskih vrednosti i znak demokratizacije društvo. Bravo. Samo tako, samo tako, to srce želi… Desanka jeste bila pesnikinja ali danas kod nas nisu na ceni pesnici, umetnici, , inženjeri, stvraoci, već rijaliti zvezde. Molim Vas, pa moramo pratiti svetske moderne tokove a ne da budemo zaostali i čitamo Desankina pesnička dela. Pored Pinkove Zadruge i svih onih prelepih, obrazovanih i kulturnih dama, koje tamo borave sa dnevnicama visine profesorske mesečne plate, da ih gledamo i uživamo, šta će nam jedna Desanka… Srbijo na pravom si putu da postaneš jedan pravi veliki rijaliti, pa da svi budemo rijaliti zvezde, do 2025…

  5. A neki kao ne mogu da žive vez desanke,a ne znaju ni jedu njenu pesmu….

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.