Na vršnoj etaži Petog BTO sistema arheolozi Viminacijuma otkrili su početkom juna fosilne ostatka mamuta na dubini od 10 do 12 metara od površine zemlje, ali su u međuvremenu locirane još šest pozicije sa ostacima skeleta.

Obzirom da je etaža kopa neobezbeđena, najodgovorniji u PD TE- KO Kostolac zaustavili su dalje iskopavanje skeleta zbog opasnosti obrušavanja etaže i ugrožavanja života arheologa.

– Mi smo, kako nam zakon o rudarstvu nalaže ali i propisi o bezbednosti na radu, zaustavili arheologe koji su na neobezbeđenom prostoru započeli iskopavanje, tako da će uslediti dogovor sa upravom Viminacijuma o nastavku iskopavanja i rešavanju pitanja dislokacije fosilnih ostataka sa trenutne pozicije. Spremi smo da se bager Srs 2000 uključi i pomogne na otkrivanju skeleta, kako bi se ubrzalo potrebno vreme arheoloških radova i izbegli zastoji rada sistema, rekao nam je Veselin Bulatović, direktor Direkcije za proizvodnju uglja PD TE-KO Kostolac, uz napomenu će se ubrzati stvaranje uslova i nalaženje rešenja za iskopavanje ostataka mamuta.

– Ovako nešto još nije viđeno u arheologiji, kaže dr Miomir Korać, direktor Arheološkog kompleksa „Viminacijum“. -Na samo tri hektara površine mi do sada imamo nezabeleženu pojavu ostataka mamuta, ali očekujemo da će ih biti još. Ovo je senzacija svetskih razmera i da bismo mogli da istražujemo ovo, najverovatnije prvo otkriveno groblje mamuta u svetu, svi rudarski radovi su zahvaljujući dobroj volji EPS već zaustavljeni,naglasio je Korać.

Na Površinskom kopu „Drmno“ proizvodnja se odvija uobičajeno, osim na lokaciji gde se nalaze novootkriveni fosili. Prema rečima Zorana Miloševića, upravnika sektora proizvodnje PK „Drmno“ jedno od rešenja je da moćni bager 2000 na toj etaži skine les iznad lociranog skeleta kako bi se omogućilo arheolozima da nastave radove na iskopavanju, ali definitivno rešenje biće dogovoreno ovih dana na nivou PD „TE – KO Kostolac“ i „Viminacijuma“ tako da još uvek nema konačnog rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari