Zbog čega je devet bunjevačkih kulturnih udruženja napustilo saradnju sa Nacionalnim savetom 1Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine u Subotici, foto: J. Patarčić/Danas

Dok je devet bunjevačkih kulturnih udruženja napustilo saradnju sa Nacionalnim savetom zbog, kako su naveli, lošeg odnosa novog saziva na čelu sa dr Suzanom Kujundžić Ostojić prema njima, predsednica kaže da novi saziv radi korektno i pravično, te da više neće reagovati ni na čije ucene, zahteve i prohteve, pa ni po cenu da ne ostanu u bunjevačkoj zajednici.

KUD “Bunjevka”, BKC “Bajmok”, BKC “Tavankut”, BKC “Lemeški Bunjevci”, UG “Bunjevački omladinski centar”, BKC “Novi Sad”, UG BMC “Sombor”, UG “Bunjevci Ljutovo” i UG “Bunjevačka kasina”, udruženja su koja su sa kompletnim članstvom napustila saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom.

U pitanju su udruženja koja postoje i rade u cilju očuvanja, negovanja i zaštite kulture i tradicije bačkih Bunjevaca dugi niz godina, a od kojih su pojedina starija, pa su i učestvovala u osnivanju Nacionalnog saveta 2003. godine.

Kako se navodi u Otvorenom pismu koje je u ime devet udruženja potpisala predsednica KUD “Bunjevka” Kata Kuntić, odluku su doneli zbog odnosa novog saziva na čelu sa dr Suzanom Kujundžić Ostojić prema ovim udruženjima, odnosno zbog blokiranja svih kontakta putem društvenih mreža prema rukovodiocima udruženja od novembra prošle godine, zabranjivanjem pojedincima da komunikaciraju, sarađuju, učestvuju i posećuju manifestacije ovih udruženja, dok je vrhunac loših odnosa, kako je istaknuto, nametnut nakon odluke Nacionalnog saveta o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata na svim nivoima vlasti po konkursima u kulturi.

Naime, nijedno od ovih devet udruženja nije dobilo podršku Nacionalnog saveta, čime su u 2023. godini ostala bez sredstava za realizaciju svojih projekata.

Tako su bez podrške ostali neki od najznačajnijih dugogodišnjih projekata u bunjevačkoj zajednici, među kojima su Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, Panel konferencija, Dani bunjevačke kulture u okviru kojih se održavaju Festival bunjevačkih jela i projekcija novog dokumentarnog filma, Slamarsko slikarska kolonija “Lemeška jesen”, novo izdanje molitvenika “Nebesko janješce” izdato 1885. godine na bunjevačkoj ikavici koje spada u raritete, te božićno novogodišnji koncert “Duhom ljubavi”.

Kako za Danas objašnjava Kata Kuntić, koja je ujedno članica Nacionalnog saveta od osnivanja, a takođe je bila članica Izvršnog odbora i predsednica Odbora za kulturu tog tela od 2014. do 2022. godine, narušeni odnosi su počeli da se ispoljavaju nakon izbora za članove petog saziva, koji su održani u novembru prošle godine.

Prema njenim rečima, na poslednjoj sednici četvrtog saziva došlo je do razilaženja u Nacionalnom savetu jer nije mogao da se postigne dogovor oko formiranja jedinstvene liste s kojom bi se izašlo na izbore, pa je tada aktuelna predsednica dr Suzana Kujundžić Ostojić izašla s jednom listom, bunjevačka udruženja predvođena Tamarom Babić s drugom listom, dok je treću listu predvodio Branko Pokornić.

“Odmah nakon izbora krenula je ta priča kako i piše u Otvorenom pismu, ali nismo hteli onda, mislili smo verovatno će ova raspodela sredstava u stvari pokazati kakav će biti odnos Nacionalnog saveta prema udruženjima. Dočekali smo da se završi i potvrdilo se to u šta smo i sumnjali. Smatramo da, ako je već takva situacija, da nas je Savet odbacio, onda nemamo nikakvih obaveza niti želimo da učestvujemo u bilo čemu što bi Savet dalje radio”, kaže Kuntić.

“Većina nas je dugo godina u ovoj priči, znali smo za šta radimo i šta je naš cilj – očuvati tradiciju, običaj, kulturu i sve što je bunjevačko, ali tu su se sad već ozbiljno promenile stvari i ne želimo u tome učestvovati”, dodaje naša sagovornica.

Kuntić kaže i da kada su izbori, bilo na lokalnom, pokrajinskom, republičkom nivou ili za Nacionalne savete, politika se umeša, ali da većina članova udruženja nisu članovi nijedne političke stranke i bave se isključivo kulturom.

“Nažalost, i kroz kulturu se moraš baviti politikom, ali nismo članovi nijedne stranke”, naglašava Kuntić.

Uprkos tome što su ostali bez podrške za projekte, naša sagovornica kaže da su stavovi udruženja jedinstveni u tome da će ih ipak realizovati, ali u nešto manjem obimu nego prethodnih godina.

Ona dodaje i da su mala sredstva dobili od Grada Subotice za projekte, ali da “nikada nismo u kulturi imali dovoljno sredstava”, već su se često snalazili putem donacija, sponzora ili samofinansiranjem, te da će tako biti i ove godine.

“Bilo bi nam jako žao da, na primer, Bajmok ne uradi Dane bunjevačke kulture, pošto je to tradicija dugo godina, tamo se okuplja jako mnogo sveta, to se već zna i to je za Bajmok praznik. Spomenuću i Lemeške Bunjevce, čiji rukovodilac je uključen i bavi se slamarstvom, pa poveže od proleća, kada se posvećuje žito, do skidanja žita i Dužijance, njihovo udruženje kompletno taj običaj održava svake godine i oni ako to ne urade, kao da ne postoje. I Tamara Babić, koja već godinama organizuje božićno novogodišnji koncert ‘Duhom ljubavi’, što je postala tradicija u Subotici i zašto to ne obeležiti. To su lepe manifestacije i to čini kulturu Grada Subotice i Sombora”, smatra Kata Kuntić.

Reagujući na Otvoreno pismo, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić kaže da je u pitanju devet udruženja od kojih barem polovinu potpisuje ili je u njihovim upravnim odborima predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, a među kojima neka već odavno ne postoje ili ne funkcionišu, što, prema njenom mišljenju, jasno pokazuje ucenjivački kapacitet i način na koji se do sada radilo i kako se odnosilo prema Nacionalnom savetu.

“Na primer, neke od navedenih manifestacija, koje je Nacionalni savet svojom odlukom ugrozio, traju jedno poslepodne, održavaju se u privatnom dvorištu, a koštaju više nego celokupna proslava nacionalnog praznika ‘Dana Dužijance’ koja traje od aprila do avgusta. Nacionalni savet više neće reagovati ni na čije ucene, zahteve i prohteve po pitanju priznanja, koja su u ‘Otvorenom pismu’ taksativno navedena, pa ni po cenu da oni čiji zahtevi ne budu zadovoljeni ne ostanu u bunjevačkoj zajednici”, kaže dr Kujundžić Ostojić.

Ona dodaje i da peti saziv Nacionalnog saveta radi korektno i pravično i da će tako nastaviti i u budućnosti, te da poziva sve koji ova načela vrednuju da se priključe bunjevačkim udruženjima i institucijama u očuvanju bunjevačkog identiteta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari