Šta je danas pisao o „Exit“ festivalu pre 20 godina? 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ/MO

Stotinjak fanova Exita, protestovalo je ispred zgrade Okružnog suda 8. juna 2004. godine zbog privođenja četvoro članova „Exit tima“.

Dušana Kovačevića, Ivanu i Deanu Gligorić i Bojana Boškovića policija je, uz krivičnu prijavu, privela zbog sumnje da su na račun kompanije uplatili manju količinu novca od one koju su dobili od prodaje ulaznica.

Kako piše Danas, protest se završio nakon tri sata, kada je Dušanu Kovačeviću i Bojanu Boškoviću određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke, dok su sestre Gligorić puštene na slobodu.

Istog dana, portparol festivala Aleksandra Kolar pozvala je ljude da protestom podrže uhapšene do njihovog oslobađanja, a prethodno je najavila otkazivanje festivala u slučaju da se tog dana uhapšeni ne puste na slobodu.

U tekstu se navodi da su inspektori odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala novosadskog SUP došli do podataka da su njih četvoro, kao ovlašćena lica „Exita“ u vreme organizacije i održavanja festivala 2003. godine umesto 20,1 milion dinara, koliko je dobijeno od prodaje ulaznica, na žiro račun udruženja uplatili 14,6 miliona.

Pretpostavlja se da su razliku od 5,5 miliona zadržali za sebe.

Ipak, to nije bilo sve za šta su bili osumnjičeni.

Na teret im se stavljalo i da su. bez odluke upravljača doturili 7.750 karata prodavcima koji su ih rasprodali po višim cenama od onih koje su prijavili u izveštaju.

Prema podacima iz policijske istrage, osumnjičeni su da su „lažiranjem prihoda, broja i cene prodatih karata oštetili udruženje za 12 miliona dinara“, piše Danas.

Kako se navodi u tekstu, ukoliko ovaj slučaj pronevere dođe do suda, to će biti drugo suđenje ljudima iz ovog udruženja.

Naime, „Sokoj“ je već tužio „Exit“ zbog neisplaćenih šest miliona dinara na ime autorskih prava izvođačima, za muzička dela izvedena na tom festivalu 2001. godine.

Ta prijava je podneta 2002. godine, a u vreme drugog slučaja još uvek se čekalo na proračun veštaka o prihodima „Exit tima“ za 2002. godinu, od čega zavisi visina naknade, ograničene sa deset odsto od ukupnih prihoda.

S obzirom na to da se sve ovo odvijalo u vreme kampanje za predsedničke izbore, Dragan Maršićanin, predsednički kandidat tadašnje vladajuće koalicije izjavio je da „bi bilo dobro da se raščiste sve stvari u vezi sa eventualnim zloupotrebama, ali da održavanje festivala ne bi smelo da bude dovedeno u pitanje“.

“Nadam se da će to tako i biti, da festival neće biti ugrožen. Najmanje što je potrebno jeste da raščišćavanje sa korupcijom ometa redovan život i ono što je lepo u njemu, ali i obratno“, rekao je tada Maršićanin.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari