Vlasina, jedna od najvećih pritoka Južne Morave, nekada najčistija reka na jugu Srbije, i ove godine donela je žiteljima Vlasotinca – nemiran san. Republička sanitarna inspekcija zabranila je prekjuče kupanja u reci Vlasini, posebno na tzv. veštačkom jezeru, nedaleko od centra varoši.

Inspekcija je takođe donela rešenja o zabrani korišćenja vode sa javnih česama u Gornjem Orahu, Boljaru, Gložanu, Batulovcu, Konopnici i samom Vlasotincu na lokacijama ,,Buka’’ i ,,Crkvica’’.

Doktor Goran Stamenković, šef Republike sanitarne inspekcije za Jablanički okrug, smatra da je voda reke Vlasine van svih klasa vodotokova. Po njegovoj oceni, sanitarna inspekcija je bila obavezna da donese rešenje o zabrani kupanja i korišćenja vode za piće sa javnih česama zbog prisustva bakterija fekalnog porekla.

Zabrana kupanja u reci Vlasini, ali i zabrana korišćenja vode sa javnih česama u vlasotinačkom kraju, nije više nikakva novost, jer su inspektori istovetnu meru izricali nekoliko poslednjih godina. Naloženo otkrivanje svih zagađivača i njihova imena javno nikada nije saopšteno.

– Nadamo se da će se u akciju zaštite reke Vlasine uključiti i drugi nadležni organi – smatra dr Stamenković.

O prilikama, odnosno neprilikama u reci Vlasini nebrojeno puta je upozoravala i vlasotinačka EKO baza ,,Jug’’, ali od toga nije bilo velike koristi. Ovaj ,,prirodni dragulj’’ južne Srbije najvećim delom je uništen nekontrolisanim ispuštanjem prljavštine iz pojedinih industrijskih postrojenja uzvodno od Vlasotinca.

Reka prepuna kupača

Reka Vlasina je prekjuče, u vreme kada je sanitarna inspekcija zvanično saopštila odluku o zabrani kupanja, bila prepuna kupača. Niko nije ni znao za najnoviju odluku inspekcijskih organa, a mnogi kupači, uglavnom učenici i studenti, kažu da će i ove, kao što su činili lane, ignorisati odluku bez obzira na eventualne posledice po njihovo zdravlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari