Zrenjaninska toplana pokrenula je sistem daljinskog grejanja zbog nižih spoljašnih temeratura, tako da su radijatori u zgradama od prekjuče ponovo topli. Tople su i škole, vrtići i javne ustanove. Oko 8.000 korisnika toplovoda uživaće u toplim sobama samo ukoliko se niske temperature nastave, objašnjavaju u gradskoj toplani.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

– Ukoliko se vreme prolepša, grejanje biti obustavljeno iz razloga što grejana sezona počinje 15 oktobra I traje do 15. aprila. Kada su spoljašnje temperature visoke, sistem se isključuje zbog racionalne potršnje – objašnjava Milena Lojpur iz JP Gardska toplana.

U domaćinstvima koja koriste gas, struju ili samostalne sisteme grejanja peći su već ugrejane, a na pijacama is tovarištima je odlična ponuda drva i uglja. Zbog niskog standarda građani sve više kupuju samo količine potrebne za mesec, dva.

– Preko leta imamo dobru prodaju ogrevnog drva, sad kad je već hladnije kupuju oni koji do sada nisu rešili pitanje grejanja.Mislim da se drvo isplati a to da nema svako da plati, pa to je jasno. LJudi kupuju količine koje mogu da priušte, pa posle dokupljuju – kaže Jovica, prodavac ogreva na gradskoj pijaci u Zrenjaninu.

Dvo i ugalj već godinama su najisplativiji način grejanja za mnoge Zrenjanince. Na stovarištima zrenjaninskog preduzeća Ogrev u ponudi je najveći izbor ogreva i peći za zimski period. Cene uglja kreću se od 7.790 do 14.870 dinara, dok se drvo za loženje prodaje po cenama od 4.900 do paleta koje koštaju 10.990. Paleta ložnog drveta od mekih lišćara košta 2.190 dinara, dok se briketi kreću od 17.000 do 23.000 dinara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari