U selu Zlodovce, četiri kilometra severno od Trgovišta, u dolini rečice Tripušnice, klizište je prisililo devet porodica sa 30 članova da napuste svoje domove.

– Zbog obilnih kiša pokrenulo se čitavo brdo na kome je mahala Zlodovce. Zbog toga su domove napustili svi stanovnici sela i trenutno se smestili kod rođaka, jer lokalna zajednica nema mogućnosti da im obezbedi bilo kakav smeštaj – kaže zamenik predsednika opštine Milorad Nikolić.

Meštane, koji preko dana ipak obavljaju poljoprivredne i druge poslove, posetili su narodni poslanici Demokratske stranke Goran Stefanović iz Vranja i Slavoljub Stajković iz Surdulice.

– Ovim ljudima moramo pomoći. Niko od njih, a tu su tri generacije, ne želi ni po koju cenu da napusti mahalu. To je dobro i zbog toga su sada Vlada i nadležna ministarstva na potezu – kaže poslanik Stefanović.

Njihovi stambeni objekti su do te mere neupotrebljivi i dalje u opasnosti jer se klizište nije smirilo, što je nateralo opštinskog građevinskog inspektora da svakoj porodici uruči rešenje o iseljenju.

Čelnici lokalne vlasti u Trgovištu kažu da je jedini izlaz u ovom trenutku da se sredstvima Republike, ugroženim porodicama, na lokaciji koja je blizu njihovih imanja, sagrade montažni objekti od po pedesetak kvadrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari